Afghánský prezident vznesl nové podmínky pro podpis klíčové dohody s USA

Kábul - Afghánský prezident Hámid Karzaj stupňuje podmínky pro podepsání klíčové bezpečnostní dohody s USA. Žádá, aby američtí vojáci ukončili veškeré operace v domovech afghánských civilistů, aby USA propustily všechny afghánské vězně z věznice Guantánamo na Kubě, kde zadržují podezřelé z terorismu a aby se Amerika zavázala ke spuštění mírového procesu s povstalci z radikálního hnutí Taliban.

Bezpečnostní dohoda předpokládá setrvání až 15 tisíc zahraničních vojáků na afghánském území i po roce 2014, kdy se z Afghánistánu mají stáhnout mezinárodní bojové oddíly. Obsah smlouvy posuzovali od čtvrtka delegáti tradičního shromáždění kmenových a náboženských vůdců. Jeho rozhodnutí není formálně závazné, tradičně je ale v zemi považováno za projev svrchované národní vůle. A tato rada starších doporučila prezidentovi, aby dohodu s USA podepsal. Ten se ale vzpírá. „Mír je naší podmínkou. Amerika by nám měla přinést mír a potom to můžeme akceptovat a podepsat,“ konstatoval Karzaj.

Jeho odmítání přitom zvyšuje pochyby o dalším setrvání amerických jednotek v Afghánistánu. Panují obavy z následného výbuchu násilí v zemi, kterou již Taliban částečně kontroluje. Pokusy o mírová jednání dosud nevedly k žádným konkrétním výsledkům.   

Američtí vojáci
Zdroj: ČTK/AP/Jose Luis Magana

Podle komuniké Bílého domu bezpečnostní poradkyně amerického prezidenta Susan Riceová varovala Karzaje před odklady podpisu dohody, schválené drtivou většinou členů Velké rady. „Bez okamžitého podpisu dohody nebudou mít USA jinou možnost než v plánech na období po roce 2014 nepočítat s přítomností amerických či aliančních jednotek v Afghánistánu,“ podotkla Riceová.

Karzajův úřad ovšem uvedl, že prezident trvá na tom, že by dohodu měl podepsat až jeho nástupce, který vzejde z dubnových voleb. To ale podle Riceové „není uskutečnitelné“.