Obamovi nevěříme. Je slabý, míní většina Američanů

Washington - Jen čtyři z deseti Američanů si myslí, že prezident Barack Obama dokáže efektivně řídit federální vládu. Vyplývá to z průzkumu agentury ORC International, který zveřejnila televize CNN. Je to také vůbec poprvé, co většina Američanů uvedla, že se jim americký prezident nezdá čestný ani důvěryhodný.

Jen 40 procent Američanů se domnívá, že Obama dokáže efektivně řídit vládu. Od června jde o 12procentní pokles. „Vypadá to, že nedávný spor o zdravotnickou reformu (Obamacare) má velký dopad na postavení amerického prezidenta jako manažera schopného řídit vládu. Právě tato reforma zřejmě může za to, že Obamova popularita tak klesá,“ prohlásil šéf průzkumu Keating Holland.

V důsledku Obamovy reformy přišlo o pojištění mnoho Američanů, a to navzdory prezidentovým slibům, že se tak nestane. Mnozí totiž po vyhlášení reformy zjistili, že budou muset platit mnohem vyšší pojistné než dosud. Miliony Američanů dostaly od pojišťoven nečekané oznámení o zrušení dosavadních pojistek, a to kvůli požadavkům nového Obamova zákona. Prezidentova popularita se propadla k rekordnímu minimu.

Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Obamovy strasti ovšem s otázkou poctivosti a manažerských dovedností nekončí. Celkem 56 procent dotázaných uvedlo, že prezidenta neobdivuje a nesouhlasí s ním v zásadních otázkách. Stejné množství respondentů uvedlo, že v nich Obama nevzbuzuje důvěru. Většina Američanů v něm zároveň nevidí silného a rozhodného vůdce.

Americký prezident nyní čelí kritice i kvůli dohodě o omezení íránského jaderného programu. Nejhlasitěji se ozývá Blízký východ, spojenectví s Íránem mu ale vyčítají i někteří republikáni. Obama přesto trvá na tom, že smlouva je dobrým krokem ke komplexnímu řešení íránského jaderného programu. Kdy se uskuteční další kolo jednání, zatím Bílý dům neupřesnil.

Barack Obama
Zdroj: AP/Charles Dharapak/ČTK

Všechno špatně není. Obama je sympatický vizionář

Nejnovější průzkum přitom ukázal i Obamova pozitivita – tedy alespoň jak je vnímají běžní obyvatelé Ameriky. Pro ně ještě pořád představuje někoho, kdo se stará o obyčejné lidi. Šest respondentů z deseti uvedlo, že prezident má vize do budoucna a Obama je také 70 procentům lidí sympatický.