Případ Krejčíř: Jihoafrická policie zatýká své lidi

Johannesburg – Krejčířův případ zcela ovládl přední pozice na jihoafrických serverech i titulní strany novin. A kauza má další vývoj: uprchlého podnikatele údajně chránili někteří vysoce postavení policisté. Zatčeni už byli dva příslušníci zvláštní jednotky pro boj s organizovaným zločinem Hawks (Jestřábi), a to právě v souvislosti s Krejčířovým případem. Vyšetřovatelé uprchlého podnikatele podezírají z pokusu o vraždu a z únosu, jehož se měl dopustit letos v červnu.

Podle jihoafrického deníku The New Age byl český podnikatel v úzkém kontaktu s několika vysoce postavenými jihoafrickými policisty. Ti mu údajně dodávali důležité informace o vyšetřování případů, v nichž hrál Krejčíř nějakou roli. Podnikateli prý zajišťovali ochranu před tím, aby se policie zaměřila přímo na něj. O spolupráci Krejčíře s některými policisty informoval už dříve i list Mail & Guardian. Podle něj přijal přední vyšetřovatel johannesburské policie Francois Steyn půjčku ve výši 400 tisíc randů (800 tisíc korun) od společnosti, kterou Krejčíř kontroluje. To ale policie odmítá.

Jiří Hynek, redaktor ČT

„V JAR zadržení policistů vyvolalo překvapení. Jednotka Hawks tu má prestiž – vyšetřuje například i korupci mezi politiky. Navíc jde o jednotku, která intenzivně pracuje na kauzách Radovana Krejčíře už poměrně dlouhou dobu. Krejčíř tak mohl mít od policie informace o chystaných zásazích a mohl si být jistý, že bude mít v určitých kauzách krytí.“

„Oba důstojníci jsou spojeni pouze s Krejčířovým případem únosu,“ konstatoval mluvčí Hawks Paul Ramaloko. Podle televizní stanice eNCA jsou podezřelí z napadení s cílem těžkého ublížení na zdraví a z únosu. Oba byli údajně na Krejčířově výplatní listině. Policejní mluvčí Soloman Makgale přitom možné zatýkání v řadách policie označil v uplynulých hodinách za pouhou spekulaci.

Policie nejprve potvrdila zatčení jednoho důstojníka ve věku 41 let. O zadržení druhého, o pět let staršího, informovala až odpoledne, kdy byl podle ní také zatčen. Některé jihoafrické servery s odvoláním na nejmenované zdroje tvrdily, že jeden policejní velitel před zadržením utekl. Oba zadržení policisté patří údajně do skupiny vyšetřovatelů, kteří podávají svá hlášení právě Steynovi. Jihoafrická policie ale odmítla informace tisku, že vlivný policista kvůli této kauze odstoupil z funkce nebo byl odvolán. Steynův případ prověřuje zvláštní policejní tým a vyšetřovatel má dovolenou.

Zatčeni byli další dva lidé napojení na Krejčíře

Zatčen byl dnes také německý občan Willi Breuer, který nikdy nesplnil slib investic v JAR a nechal se vyfotit i s prezidentem Jacobem Zumou. Jedenašedesátiletý muž podle úřadů žije osm let nelegálně v JAR; začalo řízení směřující k jeho vyhoštění do Německa. Finanční úřady také obstavily majetek drogového bosse Glenna Agliottiho, který údajně dluží státu na daních kolem 78 milionů randů (156 milionů Kč). Agliotti například rovněž dluží firmě napojené na Krejčíře 400 tisíc randů.

Soukromý vyšetřovatel Mike Bolhuis očekává další zatýkání. V rozhovoru pro kanál SABC News zpochybnil práci jihoafrických úřadů v souvislosti s žádostí Česka o Krejčířovo vydání. Kdyby byl vyšetřován řádně podle zákonů proti vyděračství, byl by vydán do měsíce, prohlásil podle SABC News Bolhuis. Některé zpravodajské servery navíc naznačují, že policejní razie budou pokračovat celý tento týden. „Myslím, že to je začátek jeho konce, ale ještě to není úplný konec,“ říká soukromý detektiv Paul O'Sullivan, který sbírá proti Krejčířovi informace už několik let. Český podnikatel ho ovšem označuje za blázna a tvrdí, že O'Sullivan patří do psychiatrické léčebny.

Tlačenice novinářů před Krejčířovým soudním stáním
Zdroj: Jakub Střihavka/ČTK

Podnikatel se objeví před soudem znovu začátkem prosince

Krejčíř stanul v pondělí poprvé od svého pátečního zatčení před soudem na předměstí Johannesburgu. Soud se ale nakonec nezabýval podezřením vůči Krejčířovi a rozhodl pouze o tom, že bude převezen do nemocnice, protože mu podle lékařů hrozí selhání ledvin. Jednání o případném Krejčířově propuštění na svobodu na kauci soud odložil na 2. prosince.

Nové informace o propojení Krejčíře s policisty může mít na soud vliv. „Může to být podpůrný argument pro rozhodování soudu, že jde o kauzu rozsáhlejší, než se zdálo včera. Během stání totiž ještě nebyly informace o zatýkání známy,“ konstatoval Hynek. Situace kolem Krejčíře už prý krajně nevyhovuje řadě politiků v JAR. „Ministr policie se už vyjádřil v tom smyslu, že by bylo nejlépe Radovana Krejčíře z JAR vyhostit,“ podotkl Hynek.

Krejčíř je v nemocnici na kraji Johannesburgu

V poklidné vilové čtvrti, v jedné z okrajových částí Johannesburgu, leží nemocnice Linksfield Medical Centre, v níž podle jihoafrických médií Krejčíř leží. Areál nemocnice tvoří tři čtyřpatrové budovy. Kolem areálu, jehož součástí je i malý park, je kovový plot a na rozdíl od většiny budov v okolí není na jeho vrcholu ani ostnatý drát. V nemocnici podle všeho žádná mimořádná bezpečnostní opatření nepanují, nebyli zde vidět ani žádní ozbrojení policisté. Areál chrání pouze standardní bezpečnostní služba, která ale kolemjdoucím brání v pořizování fotografií budov.

Krejčíř nenechává média v JAR chladnými, zájem je také o české novináře

Jihoafrické deníky si všímají především policejních manévrů, které soud provázely, a mimořádného zájmu reportérů. Na titulních stránkách jsou snímky ozbrojených policistů u soudní budovy či záběry na davy novinářů, kteří se marně pokoušeli Krejčíře zachytit. List The Citizen označuje pondělní události titulkem Cirkus Krejčíř.

Zájem je v Jihoafrické republice i o české novináře. Zpravodaj ČT Jiří Hynek už prý k Radovanu Krejčířovi poskytl místním médiím nejméně 10 rozhovorů a byl pozván i do ranní show místního rádia do pořadu o českém podnikateli. Český zastupitelský úřad ale prý nemá žádnou velkou radost z toho, že země, kterou kdysi na jihu černého kontinentu proslavil Václav Havel, Martina Navrátilová nebo Ivan Lendl, je dnes spojována zrovna s bossem místního podsvětí.

Jihoafrický tisk o Krejčířovi
Zdroj: Stříhavka Jakub/ČTK

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce. Sdělovací prostředky v JAR Krejčíře spojují s podsvětím a řadou vražd. Žádnou trestnou činnost mu ale zatím soudy neprokázaly.

Krejčíř už byl v JAR zadržen v minulosti víckrát

Uprchlého podnikatele jihoafrická policie v minulosti zadržela už nejméně čtyřikrát. Poprvé v dubnu roku 2007, když se pokoušel vstoupit do Jihoafrické republiky na falešný pas, podruhé pak o pár týdnů později. Třetí zkušenost s jihoafrickou vazbou učinil Krejčíř před dvěma lety, když byl podezřelý z pojišťovacího podvodu. Počtvrté ho vyšetřovatelé zatkli loni v únoru v souvislosti s jeho možným podílem na ozbrojené loupeži v pretorijském obchodu s elektronikou v říjnu 2011. Vždy strávil nějakou dobu ve vazbě, ale následně ho propustili.

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

V České republice byl Krejčíř nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. Soud nyní chystá další řízení o jeho vydání do Česka. „Extradiční vydávací řízení by mělo pokračovat v prosinci, pan Krejčíř má říct, v jakém stadiu je jeho azylové řízení,“ oznámila velvyslankyně ČR v JAR Blanka Fajkusová.

Sám Krejčíř stále vydání do českého vězení odmítá. Vůbec poprvé ale připustil, že by do Česka mohl v budoucnu přijet. „Nikdy neříkej nikdy, kdyby ta příležitost byla, tak bych si asi na to kafe na ten Václavák zajel, ale to je tak vše. Pravda je, že tam jsou lidé, kteří mi dluží peníze, ale ono to není jednoduché tady z té Jižní Afriky,“ konstatoval Krejčíř.

Případné vydání Krejčíře do Česka je ale zatím v nedohlednu. Azylové řízení totiž může trvat ještě dva roky, a teprve poté se může rozhodovat o vydání.