Architekt se brání: Měl jsem jen malovat, ne počítat nosnost střechy

Riga - Na rižské radnici začaly padat hlavy po tragickém neštěstí, které minulý týden připravilo o život 54 lidí, když se částečně zřítila střecha obchodního centra. Starosta Nils Ušakovs propustil šest vedoucích pracovníků stavebního odboru, kteří se podepsali pod stavebním povolením. Podle expertů byl zřejmě příčinou neštěstí chybný projekt. Jeho autor ale jakoukoliv vinu popírá - jeho úkolem prý bylo jen projekt namalovat, ne počítat nosnost střechy.

Hlavní vyšetřování vede lotyšská státní policie, která zahájila trestní stíhání neznámého pachatele. Podle předběžného dobrozdání expertů, na které se odvolává rižský tisk, byly nejspíš příčinou neštěstí chyby v projektu, zejména v návrhu nosné konstrukce. Odborníci odmítli původní spekulace, že neštěstí způsobila přetížená střecha, na níž stavební firma budovala dětské hřiště a zimní zahradu. Projektovou dokumentaci nyní podrobně studují místní i zahraniční znalci, jejich závěry mají být oznámeny během jednoho týdne.

Do budování obchodního centra Maxima se zapojilo kolem 30 stavebních firem. Projekt architekta Andrise Kalinky, jehož součástí byl kromě obchodního pavilonu i sousední výškový obytný dům a podzemní garáže, byl vyhodnocen jako jeden z nejlepších v hlavním městě.

Sám Kalinka vinu necítí, protože jeho úkolem bylo „návrh namalovat, nikoli spočítat nosnost střechy“.

Starosta Ušakovs prohlásil, že nemá přímé důkazy o vině propuštěných zaměstnanců radnice. Jejich přítomnost v úřadu by ale podle něj mohla ohrozit šetření, jímž starosta pověřil revizní oddělení městského zastupitelstva.