Dostane se robot na Tokijskou univerzitu? Za tři roky to prubne…

Tokio – Už za tři roky chtějí mít Japonci robota, který by dokázal úspěšně složit přijímačky na vysokou školu. Konkrétně by mělo jít o zkoušky na Tokijskou univerzitu (Todai), které jsou nesnadností pověstné a jsou vůbec nejtěžší v zemi. Podle univerzity, která zároveň patří k nejlepším akademickým zařízením v Asii, se jmenuje i projekt vývoje robota - Todai Robot Project.

Na projektu spolupracují Státní ústav pro informatiku (NII) a hlavní japonské technologické společnosti, jako je Fujitsu nebo IBM. Fujitsu má například na starosti matematický test, zatímco IBM se soustředí na sekci dějin. Odborníci projekt zahájili už před dvěma lety. Jejich „dítě“ nedávno podstoupilo první zkušební test z matematiky, ale úspěšné bylo jen ve čtyřech z deseti otázek.

Dlouhodobým úkolem vývojářů je, aby systém umělé inteligence Todai dokázal v roce 2016 zkouškami projít alespoň s dobrým ohodnocením, píše The Daily Telegraph. Počtu bodů potřebného k přijetí na univerzitu by pak měl robot dosáhnout v roce 2021.

Ústav NII projekt zahájil s cílem spojit různé kategorie umělé inteligence do jednoho systému. Sdružuje technologie od jazykových schopností přes čtení po mnohem složitější emocionální chápání, analytické schopnosti a tvůrčí projev.