Mírněte slova, vzkázal Putin svým přátelům z Evropské komise

Moskva/Terst – Evropská unie nemá Moskvu co kritizovat za to, že vyjadřuje znepokojení nad případnými důsledky podpisu dohody o volném obchodu mezi EU a Ukrajinou. Na italsko-ruském summitu v Terstu to dnes prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Reagoval tak na výtky Evropské unie, která Moskvu nepřímo obvinila z vyvíjení tlaku na Kyjev.

„Rád bych poprosil naše přátele v Bruselu - své osobní přátele v Evropské komisi - aby upustili od tvrdých slov,“ snažil se spor o zahraničněpolitické směřování Ukrajiny mírnit Putin.

Ukrajina měla s unií podepsat na unijním summitu Východního partnerství v litevské metropoli Vilniusu tento pátek asociační dohodu a smlouvu o volném obchodu s EU. Vláda v Kyjevě ale minulý týden oznámila, že přípravy na podpis dokumentů přerušuje. Lídři unie José Barroso a Herman Van Rompuy v pondělí jednoznačně odsoudili „vnější tlak“, kterým údajně na svého západního souseda působí Rusko.

Rusko chce, aby byl Kyjev součástí celní unie vedené Moskvou. Ruský prezident prohlásil, že případný podpis obchodní dohody mezi EU a Ukrajinou by vedl k zaplavení ruského trhu zbožím z EU. „Nejsme připraveni otevřít naše brány evropskému zboží tímto způsobem,“ prohlásil Putin. Popřel dnes také spekulace, že Rusko vyhrožovalo Kyjevu zrušením vzájemné dohody o dodávkách plynu ve snaze odradit ho od podpisu obchodní dohody s EU.

Podle prezidenta Viktora Janukovyče není Ukrajina hospodářsky zralá na partnerství s EU a podpis asociační dohody. Kyjev prý počká na lepší podmínky. Finanční pomoc nabídnutá Ukrajině Evropskou unií je podle Janukovyče ponižující. Ukrajina prý může dohodu podepsat, až bude sama dostatečně silná a až to bude více vyhovovat ukrajinským zájmům.

Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie budou chtít od ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče slyšet, co přesně znamená rozhodnutí Kyjeva přerušit diskuse o podpisu asociační dohody a smlouvy o volném obchodu s EU. Lídři osmadvacítky se s Janukovyčem setkají ve čtvrtek a v pátek v litevském Vilniusu, kde měly být původně oba dokumenty podepsány.

Ukrajinský premiér Mykola Azarov dnes přitom poprvé připustil, že Moskva Kyjevu rozmlouvala podpis asociační dohody s EU. „Rusko navrhlo, abychom podpis odložili a zahájili s ním rozhovory, ale nebyla tu žádná ultimáta,“ řekl Azarov v tisku. Odmítl přitom spekulace o tom, že i Moskva Kyjevu nabídla miliardovou pomoc, a vyslovil se pro dobré vztahy Ukrajiny jak se Západem, tak s Východem.

Rozhodnutí ukrajinské vlády přerušit přípravy dohod s EU vyvolalo v zemi pouliční protesty, kterých se účastní desetitisíce lidí. Stanové městečko, ohrazené zátarasy před případným zásahem policie, vyrostlo v centru ukrajinské metropole Kyjeva. Stovky protivládních demonstrantů v něm strávily dnešní noc. Tábory opozice vyrůstají i v jiných ukrajinských městech, na jihu a východě země ale úřady podobné akce zakazují. Studenti kyjevských vysokých škol dnes vyhlásili stávku.