„Anděl seslaný bohem“ zachránil před pěti lety židovského chlapce

Bombaj - Pět let dnes uplynulo od okamžiku, co v indické Bombaji udeřili teroristé. Při útocích naplánovaných v sousedním Pákistánu zemřelo během čtyř dnů 166 lidí a 300 dalších bylo zraněno. Hrdinkou uprostřed zkázy se stala chůva Sandra Samuelová. Vlastníma rukama vytrhla z náruče smrti chlapce Mošeho, který měl ten den slavit druhé narozeniny. Jeho rodiče, kteří vedli místní židovské centrum, před jeho očima zahynuli.

Desetičlenné teroristické komando zaútočilo v Bombaji 26. listopadu 2008. Akci provedla pákistánská islamistická skupina Laškare tajjaba, která je v Pákistánu zakázaná. Devět útočníků bylo při několikadenních bojích nakonec zabito, jednoho indická policie zadržela; ten byl později popraven.

Smrt Mošeho rodičů se stala symbolem všech zmařených životů, chůva Sandra symbolem odvahy tváří v tvář teroru. „Já nemůžu říct, že jsem byla statečná. Kdybych měla odvahu, dokázala bych ten den udělat něco i pro jeho rodiče,“ říká dnes Samuelová. „Dodnes vidím rabína Gabbyho a Rivku, jak křičí. Jak rabi s teroristy bojuje.“

Sandra Samuelová a Moše Rosenberg v Bombaji 2008
Zdroj: ČT24

Těla Gavriela Rosenberga a jeho ženy pohřbili v Jeruzalémě na Olivové hoře. Obřad vedl Rivčin otec. Za prarodiči do Izraele odjel i Moše a spolu s ním chůva Sandra - křesťanka, která do té doby ani neměla vlastní pas. V zemi dostala čestné občanství a vláda zvažuje, že jí předá ocenění Spravedlivý mezi národy. „Není to obyčejná chůva. Je to anděl seslaný bohem, aby chlapce chránil,“ říká Mošeho děda Šimon Rosenberg. Chlapce, který - hlavně díky Sandře - nejen přežil, ale i žije.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)