Luxusní pouštní oáza u Dubaje není pro každou karavanu

Dubaj - Dubaj je nejen futuristické město ve Spojených arabských emirátech s nejluxusnějším hotelem a nejrozlehlejším obchodním centrem, ale také místo s obrovskými ekonomickými problémy. V době finanční krize ho zachraňoval bohatší soused Abu Zabí - jako dík po něm pak Emiráty pojmenovaly nejvyšší budovu světa Burdž Chalífu. Další developerské projekty ale buď zkrachovaly, nebo se zastavily. Přesto zde žijí lidé, kteří stále vymýšlejí, jak zemi přinést peníze i jinak než prodejem ropy - třeba vybudováním rozlehlé luxusní pouštní oázy.

„Řekl jsem, že chci přeměnit tento kus krásné pouště. A já přitom poušť miluji - jsem srdcem beduín,“ říká Zaal Mohammed Zaal, zakladatel oázy Al Barari, která je od Dubaje jen půl hodiny jízdy autem. Zaal tu našel klid, ale i výdělečný rodinný byznys. V oáze vybudoval 184 luxusních sídel a prodává je v přepočtu až za 280 milionů korun. Interiéry navrhuje jeho britská manželka Lesley, zahrady a jezera s otcem buduje dcera Kamelia. Rostliny pocházejí z celého světa. Všudypřítomná zeleň má v pouštní oblasti jednu velkou výhodu - v Al Barari udržuje o dva až pět stupňů nižší teplotu než v okolí.

„Když jsme to tu koupili, přijeli jsme s dětmi v terénním voze, protože tu nebyla silnice. Sedli jsme si na písečnou dunu a říkali si – bude se tu báječně stavět. Ale zdálo se to nemožné,“ vzpomíná Lesley Zaalová.

Horizont 24 o oáze Al Bararí (zdroj: ČT24)

Život v pouštním ráji není pro každého. Kdo na něj nemá a chce tu být, musí se spokojit jen s občasnou návštěvou – třeba farmářské restaurace. Pobyt ale může rychle skončit i provozovatelům takových oblastí. Stačí nezájem klientů - a mohou se záhy dostat na už beztak dlouhý seznam neúspěšných developerů.