Merkelová dohodla s SPD minimální mzdu, smlouva se čeká ve středu

Berlín - Představitelé německé sociální demokracie (SPD) dospěli ke kompromisům v klíčových bodech koaličního jednání s konzervativci kancléřky Angely Merkelové (CDU/CSU). Shody podle agentury DPA dosáhly strany chystané velké koalice jak v otázce minimální mzdy, která by měla činit 8,50 eura (232 Kč) na hodinu, tak v případě růstu některých důchodů. Obě strany předpokládají, že jednání uzavřou v noci na středu a ráno představí koaliční smlouvu.

Sporným bodem dosud údajně zůstává zpoplatnění německých dálnic pro zahraniční osobní auta. Politici jsou sice údajně zajedno, že by příslušný zákon měl být schválen v příštím roce, o finální výši poplatků se ale bude ještě diskutovat.

Mezi dohodnuté body vedle minimální mzdy, která bude ve zmíněné výši zavedena od roku 2015, patří nárůst některých důchodů a dalších sociálních dávek, který podle křesťanských demokratů vyjde státní pokladnu na 11,5 miliardy eur ročně. Z jakých zdrojů chtějí strany tento nárůst financovat, není podle DPA jasné.

Strany před zahájením maratonského jednání daly najevo, že k dohodě je tlačí čas. „Další prodlužování si nemůžeme dovolit. Jednání trvají už dlouho, jsou tvrdá, ale někdy musí člověk říct: hop nebo trop,“ prohlásila dnes podle německých zpravodajských serverů místopředsedkyně SPD Manuela Schwesigová. Stejný názor má i místopředseda poslanecké frakce SPD Hubertus Heil, který nepovažuje za smysluplné „věci dále protahovat“.

Sociální demokraté tak reagovali na pondělní prohlášení generálního tajemníka bavorské CSU Alexandera Dobrindta, že koaliční jednání by se kvůli přetrvávajícím sporům mohla protáhnout. „Dneska to bude dlouhá noc, ale to jsme věděli,“ předpokládá brzké dotažení koaličních rozhovorů do konce i generální tajemnice SPD Andrea Nahlesová.

V otázce Bavory prosazovaného zpoplatnění německých dálnic pro cizince, tedy i pro Čechy, se CDU/CSU a SPD podle německých serverů předběžně shodly na kompromisu, který počítá se schválením příslušného zákona v roce 2014. O tomto tématu se ale má ještě debatovat.

V poslední verzi návrhu koaliční dohody k tomuto bodu stojí: „K dodatečnému financování údržby a výstavby naší sítě dálnic zavedeme přiměřený příspěvek pro držitele osobních aut neregistrovaných v Německu (viněty), a to tak, aby žádný držitel vozidla v Německu nebyl více zatížen. Zavádění bude provedeno tak, aby bylo v souladu s právem EU. Příslušný zákon by měl být schválen v průběhu roku 2014.“ Podle serveru deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung už není tento text v hranatých závorkách, což značí, že s ním všechny strany souhlasí.

Pokud se na koaliční spolupráci dohodnou, předloží sociální demokracie návrh smlouvy k posouzení svým 473 000 členům. Pokud velkou koalici odsouhlasí, bude mít Německo novou vládu, v opačném případě CDU/CSU nevylučuje předčasné volby. Stranické referendum SPD by se mělo uskutečnit v první polovině prosince.

Vydáno pod