Washingtonem jezdí autobus děkující Snowdenovi

Washington – Hlavním městem Spojených států jezdí autobus s nápisem „Děkujeme ti, Edwarde Snowdene“. Kampaň spustila nezisková organizace Partnerství pro občanskou spravedlnost. Billboardy chce upozornit na problematiku sledování tajnými službami. Bývalý technik Národní bezpečnostní agentury se před americkou justicí ukrývá v Rusku, kde získal dočasný azyl.

„Musíme skoncovat se státní kontrolou. Je načase, aby nám Národní bezpečnostní agentura přestala sledovat e-maily a telefonické hovory. Nikdy jsem o to neprosil. Ani američtí občané to nechtějí. Až lidé uvidí náš autobus, chci, aby si uvědomili, že i další miliony lidí si myslí to samé co oni. A snažili se o tom přesvědčit i Kongres,“ uvedl Carl Messineo z neziskové organizace.

Edward Snowden dostal 1. srpna v Rusku roční azyl po více než měsíčním pobytu v tranzitním prostoru mezinárodního letiště Šeremeťjevo. Tam se dostal po příletu z Hongkongu, kde vyzradil informace o americkém tajném programu na sledování internetové komunikace a telefonních hovorů. Spojené státy opakovaně a neúspěšně žádají Moskvu o jeho vydání. Chtějí ho stíhat za špionáž a vyzrazení utajovaných informací.

Aktivity Národní agentury pro bezpečnost (NSA), které se po Snowdenově vyzrazení staly celosvětovým skandálem, otřásly i důvěrou mezi Washingtonem a jeho spojenci.

Žaloby kvůli špehování zatím bez úspěchu

Nevládní Středisko pro informace o ochraně soukromí v elektronických službách (EPIC) podalo na NSA kvůli rozsáhlému špehování žalobu k americkému Nejvyššímu soudu. Soud ovšem v případu odmítl zasáhnout a posoudit dřívější rozsudek tajného soudu nižší instance, který špehování povolil.

Rozsudek tajného soudu pro kontrolu zpravodajských služeb se dostal na veřejnost letos v červnu právě díky Snowdenovi. Ten v britském listě The Guardian nechal otisknout rozhodnutí, které americké vládě dává právo nahlížet do databází americké telekomunikační firmy Verizon.

Činnost NSA je předmětem i další žaloby, kterou projednává okresní soud ve státě New York. Podal ji Americký svaz pro občanské svobody (ACLU) a verdikt dosud nepadl.

Komise Organizace spojených národů mezitím přijala rezoluci, která chrání právo na soukromí před nezákonným špehováním. Rezoluce má zaručit, že práva lidí pohybujících se on-line budou stejně chráněna jako těch off-line. Usnesení by mohlo Valné shromáždění přijmout příští měsíc.

NSA chtěla diskreditovat muslimské radikály pornem

Z tajného dokumentu prozrazeného Snowdenem vyplývá, že NSA hodlala pošramotit pověst zastánců muslimského radikalismu odhalením jejich slabůstek, jako je navštěvování pornografických stránek na internetu. Podle dokumentu z loňského 3. října měla NSA vytipovaných šest „terčů“, prominentních muslimů, které hodlala elektronicky sledovat, aby získané „zranitelné“ poznatky využila k podkopání jejich důvěryhodnosti, pověsti a autority. NSA prý ve dvou případech kompromitující informace získala, ale tato nařčení nemohla být ověřena, píše deník Huffington Post.

Dokument poukazuje na to, že odhalení přetvářky a pokrytectví by mohlo silně oslabit štváče, lákající do řad bojovníků svaté války nové přívržence. Jejich autorita se totiž jeví zvláště zranitelná, pokud by se ukázalo, že v soukromí se nechovají tak, jak hlásají na veřejnosti, například pokud jde o prohlížení sexuálních materiálů na internetu či „používání sexuálně laděné řeči v komunikaci s nezkušenými mladými děvčaty“. Huffington Post připomněl, že v minulosti američtí představitelé používali podobnou taktiku proti vůdcům hnutí za občanská práva, odborářům a dalším lidem.

Vydáno pod