Belgie otevřela cestu k dětské eutanazii

Brusel - Dětská eutanazie dostala v Belgii první zelenou. Rozhodla o tom speciální komise belgických senátorů. Může tak vzniknout zákon, který usmrcení na vlastní žádost rozšíří i o děti. Návrh ale ještě musí projít parlamentem. Belgičtí lékaři dosud dětskou eutanazii prováděli tajně na žádost zoufalých rodičů, kteří už ztratili poslední naději. Konzervativcům se nový plán ani trochu nezamlouvá.

Belgie řeší, jak zastavit utrpení smrtelně nemocných dětí. Senátorská komise i přes protesty konzervativců podpořila rozšíření eutanazie i na tyto malé pacienty. „Pro tyto děti lze udělat něco konkrétního, co sníží jejich utrpení,“ konstatoval belgický socialistický senátor Philippe Mahoux.

V Belgii platí eutanazie už jedenáctým rokem, u dětí ale byla zakázaná. Belgičtí lékaři ji přesto prováděli. „Je velmi důležité moci mluvit o věcech, aby tu nebylo tabu. Je důležité položit si tuto otázku. Ne nutně, aby to vedlo k eutanazii, ale abychom ukončili pokoutné provádění eutanazie u dětí,“ uvedla prezidentka Asociace pro právo důstojné smrti Jacqueline Herremansová.

Chřipka
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Lékaři pravdu tajili

Belgičtí lékaři přiznávají, že k eutanazii sahali na žádost rodičů. Nemoc jejich děti natolik paralyzovala, že už nemohly mluvit ani plakat. „Byli jsme donucení eutanazie praktikovat tajně. Nemohli jsme napsat, co se stalo,“ podotkl Geirland van Beirlant z bruselské univerzitní nemocnice.

Zastánci dětské eutanazie tvrdí, že by nešlo ani o deset případů ročně. V sousedním Nizozemsku je přitom eutanazie legální od dvanáctého roku věku. „Co je tragické? Že doposud byla eutanazie legální ve věku od 18 let. Pokud vám ale bylo 17, a byl jste mnohem dospělejší než mnozí starší, tak to možné nebylo,“ poznamenal Beirlant.

Tři čtvrtiny Belgičanů jsou pro dětskou eutanazii

Podle průzkumů podporuje zavedení eutanazie i pro děti 75 procent Belgičanů. Kritici ale varují, že takto složitou otázku nemůže rozhodnout pouhé mínění většiny. Mezi odpůrce patří i belgická rodina, která stále má v domě fotografie dcery tři měsíce před její smrtí. „Eutanazie je špatná odpověď na nemoc i utrpení,“ konstatovala matka zesnulé Lucie Rachen Dorchainová.

Stejně mluví i katolická církev, část lékařů a politiků. Podle nich dítě není schopné rozhodnout samo o své smrti. „Rodičům řekne, že mu dali život. Teď je bude žádat, aby mu dali smrt,“ uvedl belgický lidovecký senátor Francis Delpérée.

Tím, že belgická senátní komise dala eutanazii pro děti zelenou, ale emotivní debata v Belgii rozhodně nekončí. Celou věc ještě musí projednat místní parlament a vláda.

Belgie je o krok blíž k dětské eutanazii (zdroj: ČT24)