Komorowski: V Ukrajině nejde o Tymošenkovou, ale o vydírání ze strany Kremlu

Varšava - Hlavní problém ve vztahu mezi Evropskou unií a Ukrajinou není vězněná ukrajinská expremiérka Julije Tymošenková, ale ruská „politika nátlaku a vydírání“. Tento problém Brusel chybně vyhodnotil, prohlásil polský prezident Bronislaw Komorowski v rozhovoru pro list Gazeta Wyborcza. „S něčím takovým západní svět souhlasit nemůže. Takovým způsobem se nerozhodují otázky strategického významu. Volba Ukrajiny mezi Východem a Západem by měla být jejím suverénním výběrem,“ zdůraznil.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč po schůzce s ruským protějškem Vladimirem Putinem ohlásil, že koncem tohoto týdne ve Vilniusu nepodepíše dohodu s EU o přidružení a volném obchodu. Ta by Ukrajinu vzdálila Rusku a přiblížila Západu. Komorowski tento obrat přičetl „diktátu“ východního souseda. Současně ujistil, že Polsko nepřestane podporovat Ukrajince na cestě do Evropy.

„Tvrdý postoj prezidenta Putina zvyšuje šanci na zformování jednotného postoje zemí unie a solidárního postupu ve prospěch Ukrajiny po vilniuském summitu,“ odhadl polský prezident. Jakkoli ukrajinské vedení podle něj pokračuje v lavírování mezi Východem a Západem, samým Ukrajincům by vzkázal, aby se podívali do statistik: „V roce 1990 byl národní důchod přepočtený na hlavu v Polsku a na Ukrajině srovnatelný. Po více než 20 letech je v Polsku třikrát vyšší. To je nejlepší argument, proč stojí za to uskutečnit reformy, spojit se s EU a přijmout její normy.“

Vydáno pod