Opozice v Hondurasu odmítá výsledek voleb, vyzývá k protestům

Tegucigalpa - Kandidát vládnoucí pravice na honduraského prezidenta Juan Orlando Hernández byl ještě před ukončením sčítání hlasů ve středu večer oficiálně vyhlášen za vítěze nedělních voleb. Opozice volební výsledek zpochybnila a vyzvala své přívržence, aby v sobotu mohutně protestovali v ulicích měst.

Podle předběžných výsledků po sečtení 81,5 procenta odevzdaných hlasů získal Hernández 35,88 procenta hlasů, zatímco jeho hlavní soupeřka z řad opoziční levice, bývalá první dáma Hondurasu Xiomara Castrová de Zelayaová, 29,14 procenta. „Tato čísla jasně ukazují, že vítězem voleb je Hernández,“ prohlásil hlavní volební orgán v rozhlasu a televizi.

Opozice hovoří o údajných podvodech a falšování. „Uspořádáme v sobotu demonstrace. Úřady nám chtějí ukrást vítězství,“ prohlásil bývalý levicový prezident Manuel Zelaya. Ten doufá v návrat na politické výsluní za přispění své kandidující manželky poté, co jej před čtyřmi lety svrhl vojenský převrat. Atmosféra v této chudé zemi s křehkými institucemi zhoustla a situace budí obavy.

Armáda 28. června 2009 svrhla levicového prezidenta Zelayu v den, kdy chtěl uspořádat referendum o změně ústavy, aby umožnila prezidentovo znovuzvolení. Toto referendum již dříve označil nejvyšší soud za nelegální.

Vydáno pod