Vánoční kometu asi letos neuvidíme

Praha - V následujících dnech bude na obloze k vidění „kometa století“ ISON. Nejblíž ke Slunci - asi 1,16 milionu kilometrů - by měla doletět dnes v noci. Podle aktuálních pozorování už ale ztratila původní sílu a její jádro zřejmě zaniklo. Pokud ne, jeho pozůstatek je příliš malý, aby průlet kolem Slunce přežil. Lidé by proto na nebi mohli uvidět zajímavý úkaz – pouze ohon komety. Noční obloze ale dominovat nebude.

Viditelnost komety, která se může v následujících dnech sledovat on-line na snímku ze sond STEREO a SOHO, ale nekončí. Oblak prachu vzniklý rozpadem jádra se rozpíná jen velice pomalu a astronomové nevylučují výskyt větších úlomků. Ve hře jsou tak dvě varianty. Podle té pesimistické, kdy jádro a jeho větší pozůstatky již zanikly, už nebude kometa ISON na obloze pozorovatelná. Naopak optimistická varianta, kdy by větší úlomky zanikly až po průletu kolem Slunce, prý znamená, že se může vyskytnout jev nazývaný „bezhlavý div“ po kometě pozorované v roce 1887. „Jedná se o případ, kdy je viditelný pouze jasný ohon bez komy (hlavy komety), jako bylo možné pozorovat kometu C/2011 W3 (Lovejoy) v prosinci roku 2011 z jižní polokoule,“ uvedl Jakub Černý ze Společnosti pro meziplanetární hmotu.

Jev bychom mohli pozorovat zhruba od 4. prosince do poloviny prosince, mezi 6:00 až 6:30 ráno nad východním obzorem pouhým okem nebo malým dalekohledem. Bude se pohybovat na pomezí souhvězdí Hadonoše, Hada a Herkula. Kometa měla být 26. prosince nejblíže k Zemi - asi 164 milionů kilometrů - a mohla být vidět na vánočním nebi. To se ale už asi nestane, řekl České televizi Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Přibyl: Je to jako průlet sněhové vločky nad kráterem vulkánu

Pokud se kometa při průletu kolem Slunce nerozpadne, měla by 8. ledna být asi dva stupně od Polárky, což je asi na dva prsty, pokud natáhneme ruku, přiblížil v rozhovoru pro ČT odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl. Kometa ISON je podle něj v podstatě otisk počátku vesmíru. Díky tomu, že je netknutá a že se dosud nepřiblížila žádné hvězdě, nese v sobě vzkaz, jak vesmír vznikl a v prvopočátku se vyvíjel. Je proto škoda, že ji nelze z časových důvodů podrobněji prozkoumat. Kometa podle něj ale průlet kolem Slunce nepřežije, protože je z kosmického hlediska relativně malá. „Je to, jako kdyby se sněhová vločka pokoušela proletět nad kráterem bouřící sopky,“ přirovnal.

Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR:

„Nejdůležitější parametr ISONu je v tom, že to je nová kometa. (..) Druhá velmi důležitá vlastnost je v tom, že to je “lízač Slunce„, to znamená, že dnes proletí velmi nízko nad Sluncem. Oba parametry jsou pro astronomy velmi zajímavé. Rozměr jádra, které tvoří kometu po většinu doby jejího oběhu kolem Slunce, je asi pět kilometrů, čili je to taková slušná hora, která se řítí ke Slunci.“

„Dejme tomu 4. prosince nastane čas, kdy už bude kometa dostatečně daleko od Slunce a kdy by se nad ranním obzorem mohl vyhoupnout ten chvost komety. A kam se dívat? Rozhodně na východ - ráno mezi šestou a půl sedmou.“

Kometu ISON, oficiálně označenou jako C/2012 S1, objevila 21. září 2012 dvojice astronomů Vitalij Nevski (Bělorusko) a Arťjom Novičonok (Rusko) pomocí dalekohledu International Scientific Optical Network (ISON). Její dráha byla značně nadějná a zařadila kometu do vzácné třídy dynamicky nových komet poprvé přilétajících z Oortova oblaku. Ty prolétají těsně nad povrchem Slunce. V historii moderní astronomie se jedná o unikát.

„Pokud kometa přežije, bude to výborná show. Ale pokud se rozpadne, pro nás vědce je to ještě lepší, protože se budeme moci podívat do jejích útrob, můžeme prozkoumat její složení a to nás nejvíc zajímá. Je to další krok k objevování sluneční soustavy,“ prohlásila Michelle Thallerová z NASA.

Kometa ISON začala letos na jaře nečekaně slábnout a jev se opakoval začátkem listopadu. Astronomové poté začali vážně pochybovat o jejím budoucím přežití a vyslovili domněnku, že by ke Slunci vůbec nemusela doletět.

Příznivci komety jí v cestě zatím můžou fandit po internetu. Pokud by cestu nakonec nezvládla, podle astronomů nemusejí zoufat. Zimní nebe jim jako náhradu nabízí její menší kolegyni - kometu Love Joy. Ta už je ale viditelná jen dalekohledem.