Jihoafričan Harrison nebude souzen za přípravu vraždy Krejčíře

Johannesburg - Jihoafrický soud zbavil Jihoafričana Brendana Harrisona obvinění z přípravy vraždy uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Podle soudu obžaloba nepředložila proti Harrisonovi přímé důkazy. Někdejší Krejčířův zaměstnanec byl kvůli obvinění od července ve vazbě. Při odchodu od soudu řekl, že chce kvůli svému případu vést proti Krejčířovi občanskoprávní spor. V pondělí stane před soudem i samotný Krejčíř - kvůli žádosti o propuštění z vazby. Přelíčení se zúčastní i dva příslušníci speciální policejní jednotky, kteří měli pro českého podnikatele pracovat jako vymahači a nájemní zabijáci.

Detektivové speciální jednotky pro boj s organizovaným zločinem Hawks (Jestřábi) Samuel Maropeng a Jeff Nthoroane stanuli před magistrátním soudem v Palm Ridge už ve středu. Jsou stejně jako Krejčíř podezřelí z pokusu o vraždu a z únosu, kterých se prý dopustili letos v červnu. Soud ale další jednání přesunul na pondělí, kdy se má zabývat žádostí Krejčíře a jeho spolupracovníka o propuštění na kauci.

Jihoafrická média dál odhalují podrobnosti o obou zatčených policistech a jejich spolupráci s Krejčířem. Už ve středu přinesl informace o tom, že Maropeng přezdívaný Saddám si žil na vysoké noze, jezdil drahými auty a bydlel na několika adresách. Dnes list Times Live napsal, že také podnikal výlety na tropické ostrovy, měl řadu obchodních zájmů, bankovních kont a na sociálních sítích se chlubil známostmi s televizními hvězdami, hudebníky a nakupováním se známými fotbalisty. To vše při průměrném ročním platu okolo 160 000 randů (315 000 Kč).

Dvojice zatčených byla jen částí široké skupiny kolem Krejčíře

Podle nejmenovaného policejního zdroje citovaného listem Times Live vyšetřovatelé předpokládají, že oba zadržení policisté byli součástí širší skupiny policistů pracujících pro českého podnikatele. Podle tohoto zdroje jich je asi osm z různých policejních jednotek, včetně právě „Jestřábů“. Brzy mějí být zadrženi také další policisté.

Krejčířova armáda

„Jsou to jeho vymahači a také 'čističi'. Únosy a útoky jsou jen začátkem řady zločinů údajně spojených s Krejčířem, které prověřujeme,“ řekl policista, který pracuje pro novou jednotku zaměřenou na boj s kriminálním podsvětím. „To, co odhalujeme, nemá dosud obdoby. Jsou jako jeho soukromá armáda. Tihle chlápci jsou jen pěšáci. Jsou policisté na velmi vysokých postech, s nimiž bychom rádi mluvili,“ poznamenal.

Podle zpravodajského serveru The Witness byli zadržení detektivové také Krejčířovými „běžci“, kteří pro českého podnikatele pronášeli zásilky přes kontrolní stanoviště na mezinárodním letišti u Johannesburgu. Jejich šéfem v Hawks byl kontroverzní plukovník Francois Steyn, který deníku Mail & Guardian přiznal, že přijal půjčku přes 400 000 randů (800 000 Kč) od firmy psané na Krejčířovu manželku Kateřinu; kontrolovaná je ale údajně jejím manželem. Steyn tvrdí, že tehdy netušil, že se jedná o společnost spojenou s českým podnikatelem.

Výbuch před Krejčířovým obchodem
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK/AP Photo

Harrison nebude souzen za přípravu vraždy Krejčíře. Soudu chybí důkazy

Jednačtyřicetiletý Harrison byl pokladníkem v Krejčířově výkupně zlata Moneypoint v johannesburské čtvrti Bedfordview. S Čechem se prý setkal v roce 2009, v roce 2011 ale podle místních médií dostal práci od Michaela Arsiotise, bývalého Krejčířova spolupracovníka. Pak údajně začal dostávat výhrůžky, proto veškeré vazby na Krejčíře a jeho spolupracovníky přerušil a odešel do Svazijska, kde spustil vlastní podnikání.

Harrisona letos v červenci, kdy byl v JAR na služební cestě, zatkli a obvinili z podílu na přípravě vraždy svého šéfa, kterou podle vyšetřovatelů chystal loni v září. Soud v srpnu odmítl jeho žádost o propuštění na kauci kvůli obavám, že jeho život by byl na svobodě v nebezpečí.

Státní zastupitelství žádalo dnes o další odklad jednání. Podle prokuratury se časně ráno objevily nové informace, které by mohly více podpořit obvinění proti Harrisonovi. Soudkyně ale návrh zamítla s tím, že prokuratura už v září uváděla, že má všechny podklady potřebné pro vedení procesu.

Harrisonův obhájce také zpochybnil hodnověrnost žalující strany. Stěžovatelem v případu byl Krejčíř a hlavním svědkem měl být jeho bulharský spolupracovník Ivan Savov, v současnosti zatčený kvůli bankovnímu podvodu. „Přišel jsem o šest měsíců života, ale Radovan Krejčíř zničil život hodně lidem,“ řekl Harrison novinářům při odchodu od soudu. Prohlásil, že spolu se svým právníkem připravuje občanskoprávní žalobu proti Krejčířovi i proti státu a bude se domáhat odškodnění za to, že bezdůvodně strávil půl roku ve vazbě. Harrison připustil, že má stále obavy o svůj život.

Krejčíř v JAR zřejmě čelil několika pokusům o vraždu. Z jednoho z nich bez zranění vyvázl koncem července právě u své výkupny zlata. Když vystupoval z auta, začala z jiného zaparkovaného vozu střílet dálkově ovládaná zbraň. Před měsícem došlo k pumovému útoku na výkupnu zlata Moneypoint. Pří výbuchu zahynuli dva lidé, jedním z nich byl i Krejčířův český spolupracovník Jan Charvát.

Krejčíř stále zaměstnává i české soudy:

Odvolací soud dnes snížil Krejčířovi o půl roku trest za více než půlmiliardový daňový únik. Ve vězení má tedy podle pravomocného verdiktu pražského vrchního soudu strávit 10,5 roku. Odvolací instance ale podnikateli uložil pokutu tři miliony korun. Pokud ji nezaplatí, prodlouží se mu trest odnětí svobody o rok a půl. (více ZDE)

Uwe Gemballa
Zdroj: ČT24

Do Krejčířova případu se vložili i Němci. Doufají, že objasní smrt Gembally

Krejčířovo zatčení vzbudilo v Německu naděje na objasnění tři roky staré vraždy německého podnikatele Uweho Gembally, s jehož smrtí je Krejčíř spojován. Podle německých médií se už do případu vložilo státní zastupitelství ve Stuttgartu. „Nemáme zatím žádné podrobné informace, proto jsme podali žádost o právní pomoc,“ řekla mluvčí úřadu Claudia Krauthová. Státní zastupitelství podle ní nyní prověřuje, zda se v kauze Gemballa neobjeví nové skutečnosti.

List Stuttgarter Zeitung připomněl, že německé právo zasahuje i v případech, kdy je Němec zavražděn v zahraničí. Podle listu by zatčení Krejčíře „mohlo vnést více světla do tajemné vraždy podnikatele z Leonbergu“.

Čtyřiapadesátiletý Gemballa obchodoval s tuningovými vozy a jedno toto speciálně upravené sportovní auto údajně prodal i Krejčířovi. Gemballova firma se ale v Německu ocitla ve vážných finančních potížích, z nichž mu měl podle spekulací tisku pomoci právě český podnikatel. V únoru 2010 se Němec vydal do Jižní Afriky, kde po svém příletu zmizel a jeho mrtvé tělo bylo nalezeno až o několik měsíců později v igelitovém pytli.

Podle dřívějších informací jihoafrických a německých médií převážel Gemballa pro Krejčíře v luxusních vozech do JAR peníze, které pocházely z daňových úniků a jiné trestné činnosti. Když v jednom z automobilů peníze chyběly, vylákal ho údajně Krejčíř pomocí společníků do Jižní Afriky, kde ho nechal unést. Když požadovaný obnos nedostal, nechal prý Němce zabít.

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl za podezřelých okolností v roce 2005 při domovní prohlídce. České úřady se opakovaně neúspěšně snažily o jeho vydání z JAR, kde podnikatel požádal o azyl.