Hromadné hroby obětí mexických narkomafií vydaly už desítky těl

Mexiko - Ostatky nejméně 54 mrtvých těl už objevila tento měsíc policie pátrající v hromadných hrobech v západním Mexiku. Několik hromadných hrobů našly úřady v rámci pátrání po dvou zmizelých federálních agentech. Od té doby jen zvyšují bilanci nalezených těl. Zatím se nepodařilo zjistit, zda v hrobech ve městě La Barca nedaleko hranic mexických států Jalisco a Michoacán jsou i těla pohřešovaných agentů.

Na identifikaci objevených těl se zatím pracuje, dodal úřad prokurátora. Některé z obětí nesou známky mučení nebo toho, že byly svázané. Jak upřesnil v rozhovoru pro ČT odborník na Latinskou Ameriku Martin Rey, některé z obětí už byly identifikovány jako členové vládních skupin bojujících proti narkomafiím. Tyto skupiny vláda sice dlouhodobě podporuje, ale nemohou se opřít o spolupráci s místní policií, která je zranitelná a prorostlá organizovaným zločinem.

Mexické úřady v souvislosti se zmizením agentů podezírají důstojníky městské policie, kteří už byli zadrženi. Po celé roky uvádějí mexické úřady policejní korupci coby nejznepokojivější aspekt boje proti drogovým kartelům.

Komentář Martina Reye (zdroj: ČT24)

Místní policisté nemají příliš vysoké platy, což zvyšuje jejich zkorumpovatelnost drogovými gangy či náchylnost k páchání trestné činnosti. Minulý měsíc bylo zadrženo 13 policistů z turistického střediska Acapulco a obviněno, že unášeli rukojmí pro výkupné.