Drony umí víc než jen zabíjet, ukazují jejich výrobci na veletrhu

Rišon le-Cijon - Trh s bezpilotními letouny prudce roste, letos překročí pět miliard dolarů. Lví podíl na tom má Izrael, který je vedle Spojených států největším vývozcem dronů. I tam ale v poslední době roste kritika jejich používání. Proto se výrobci snaží vylepšit pověst svých strojů i v nebojových misích – například při monitorování přírodních katastrof.

Bezpilotní letouny osazené kamerami nebo raketami plní sny mnohých vojevůdců – jsou řízeny z bezpečí a potichu se šíří nepřátelským územím. Bez ohrožení vlastních pilotů.

Generál Ben Elijahu sestřelil v jomkipurské válce před čtyřiceti lety dvě egyptské stíhačky, v roce 1981 bombardoval irácký jaderný reaktor Osirak. Vždy si uvědomoval cenu každého pilota. Jako velitel letectva proto podpořil vývoj bezpilotních strojů. Dnes je Izrael i díky němu na světové špičce. „Výcvik operátora bezpilotního letounu je dvakrát levnější než výcvik pilotů,“ tvrdí Elijahu.

Drony nejsou jen zabijáci. Umí i pomáhat

Vzrušená americká debata o stále rostoucím počtu vedlejších obětí bezpilotních útoků v Afghánistánu se ale v posledních měsících přelila i do Izraele. Přesto, že izraelské letectvo odmítá cokoliv komentovat, jsou experti přesvědčení, že bezpilotní stroje se používají i pro likvidační mise proti teroristům v pásmu Gazy.

Výrobci se proto v poslední době - kvůli image i kvůli obchodu - snaží proniknout i do dalších odvětví, jako je například boj proti lesním požárům nebo proti kriminalitě. Během následujících deseti let se odhaduje, že trh s bezpilotními stroji naroste o dalších sto padesát procent.

Jakub Szántó o izraelském veletrhu dronů (zdroj: ČT24)