Velký Kňažkův návrat? Kandidovat bude na prezidenta

Bratislava - Slovenský herec Milan Kňažko bude jako nezávislý kandidát usilovat o post hlavy státu. Osmašedesátiletý Kňažko byl jedním z hlavních aktérů listopadových událostí roku 1989. Do politiky se vrací po jedenácti letech kvůli tomu, že politické poměry v zemi „začínají připomínat minulost“. Kňažko dřív spolupracoval s Václavem Havlem i Vladimírem Mečiarem. Byl také ministrem kultury ve vládě Mikuláše Dzurindy. Slováci budou volit prezidenta v přímé volbě na jaře. Pro kandidaturu je nutné sehnat 15 tisíc podpisů. „Kňažko má velkou šanci dostat se do druhého kola, kde by se podle průzkumů mohl potkat s kandidátem vládní strany Směr,“ řekl zpravodaj ČT David Miřejovský.

„Mám pocit, že jde znovu o hodně. Máme tady vládu jedné strany,“ prohlásil Kňažko v narážce na jednobarevnou vládu levicového Směru - sociální demokracie, která podle něj ovládá většinu státních institucí. Kňažko se označil za občanského kandidáta, v žádné straně v současné době není. „Nedovedu si představit, jak nějaká strana jmenuje nezávislého kandidáta,“ podotkl.

Kňažko by rád vyvážil levicovou vládu. Provést to chce tak, že nepodepíše žádný zákon, který by zvyšoval daně nebo škodil živnostníkům. Zaměřit se v případě svého zvolení hodlá také na zlepšení často kritizovaných poměrů ve slovenské justici.

David Miřejovský, zpravodaj ČT

„Kňažko řekl, že když před jedenácti lety z politiky odcházel, měl pocit, že je Slovensko na správné cestě. Teď – v roce 2013 – je ale podle něj situace zase tak špatná, že má jednoduše pocit, že se vrátit musí.“

Kňažko Českému rozhlasu řekl, že voličům nabízí dodržování zákonů, ústavy nebo termínů pro jmenování důležitých ústavních činitelů tak, aby nebyl ohrožen chod státu. V této souvislosti poznamenal, že mnoho institucí ztrácí svou nezávislost, neboť se do jejich čela dostávají lidé spřátelení se současnou socialistickou vládou.

Na Slovensku podle Kňažka řada lidí ztratila naději a upadla do letargie, neboť postrádají rovnost před zákonem a rovnost šancí. Chce proto pojmenovávat problémy a naléhat na politické strany, aby se přestaly věnovat samy sobě a zaměřily se na veřejnost.

Kňažko spolupracoval s Havlem i s Mečiarem

Kňažko má za sebou plodná léta v kultuře i politice. Patřil kupříkladu mezi hlavní aktéry pádu komunismu na Slovensku. V říjnu 1989 vrátil titul zasloužilého umělce udělený v roce 1986, čímž protestoval proti perzekuci signatářů petice Několik vět. Následující měsíc se aktivně zapojil do pořádání mítinků a spoluzakládal hnutí Veřejnost proti násilí (VPN). 

Po zvolení Václava Havla prezidentem se pak stal jeho poradcem. Tuto funkci ale opustil již v červnu 1990, kdy se rozhořel spor o pomlčku v názvu státu. Poté působil jako poslanec Federálního shromáždění a ministr mezinárodních vztahů Slovenské republiky. 

Václav Havel s manželkou a Milanem Kňažkem
Zdroj: Kořínková Eva/ČTK

Na začátku devadesátých let začal spolupracovat s tehdejším premiérem Vladimírem Mečiarem a stál u zrodu Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS). Spojenectví s kontroverzním premiérem ale netrvalo dlouho - napětí mezi oběma politiky vyústilo v Kňažkovo odvolání z funkce slovenského ministra zahraničí už na jaře roku 1993.

Kňažko vedl pár let komerční televizi Joj

Jako řadový poslanec se v následujících letech podílel na vzniku hned několika politických subjektů, mimo jiné Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU). Mezi lety 1998 a 2002 byl ministrem kultury SR ve vládě Mikuláše Dzurindy. V následujících parlamentních volbách už ale nekandidoval, přednost dal totiž médiím. V lednu 2003 se ujal řízení slovenské komerční televize Joj, jejímž ředitelem byl do konce února 2007.

Milan Kňažko jako ředitel televize Joj
Zdroj: ČT24/ČTK/TV Joj

Kňažko jako populární herec

  • Kňažko dokončil akademii v dramatickém roce 1968, poté mu bylo ještě na dva roky dovoleno pokračovat ve studiích na univerzitě ve francouzském Nancy. Po návratu na Slovensko se postupně stal členem bratislavského Divadla na korze, Nové scény a v roce 1985 vstoupil do činohry Slovenského národního divadla, kde působil až do svého odchodu do politiky v roce 1990. 

    Populárním se Kňažko stal během 70. a 80. let díky svým filmovým, televizním a divadelním rolím. Starší diváci si jej pamatují jako představitele titulní role ve filmu Dobří holubi se vracejí, ti mladší jako masového vraha Petera Kürtena ze snímku Normal. 

    Coby divadelní herec je dobře znám i českému publiku. V roce 2011 byl patronem tradičního festivalu Slovenské divadlo v Praze a o čtyři roky dříve byl dokonce nominován na Cenu Thálie za roli Pabla Picassa v pražském Divadle Ungelt.

Do boje o prezidentské křeslo možná půjde i Fico

Dalšími známými kandidáty na post prezidenta jsou bývalý předseda křesťanských demokratů Pavol Hrušovský, poslanci Peter Osuský a Radoslav Procházka, bývalý podnikatel Andrej Kiska a slovenský expremiér a bývalý místopředseda federální vlády Ján Čarnogurský. Svého kandidáta ještě nepředstavila vládní strana Směr - sociální demokracie, chtěla by tak učinit do konce letošního roku. Předpokládá se ale, že jím bude premiér Robert Fico.

Robert Fico
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

Přímých prezidentských voleb se na Slovensku může zúčastnit kandidát, kterého navrhlo alespoň patnáct poslanců ze 150členného parlamentu, nebo jehož v petici podpoří nejméně 15 tisíc občanů. Předseda parlamentu z vládní strany Směr s vyhlášením termínu voleb stále otálí - právě proto, že Směr svého kandidáta ještě oficiálně neoznámil.

Kňažko už sběr podpisů zahájil a potřebný počet očekává v nejbližších dnech. Jeho prezidentská kampaň prý bude velmi nízkonákladová, hodlá ji financovat z vlastní kapsy a případných dobrovolných darů. „Myslím, že taková kampaň tu ještě nebyla,“ poznamenal. Dosavadnímu prezidentovi Ivanu Gašparovičovi skončí druhé pětileté funkční období v červnu. O přízeň voličů se znovu ucházet nemůže.