Destinace, kterým je lépe se vyhnout: 50 nejnebezpečnějších měst na zemi

Praha - Honduras, Mexiko nebo Venezuela: země, které si vysloužily nálepku nejnebezpečnějších míst na světě. Právě jejich města zaujímají první místa v žebříčku oblastí, kde dochází k nejvíce vraždám. Z 50 měst proslulých touto nechvalnou statistikou jich přitom celých 41 leží v Latinské Americe.

San Pedro Sula je druhé největší honduraské město. Prvenství si ale drží jinde: jde o nejnebezpečnější město světa mimo válečné zóny. Početné gangy dostaly statistiky města na tři vraždy denně. Jen za loňský rok to znamená 1 200 obětí, a to přesto, že v ulicích hlídkuje armáda.

Vláda Hondurasu se zemi snaží představit jako ideální dovolenkovou destinaci. Může nabídnout mayské památky i pláže Karibiku. Jenže před tamní kriminalitou ministerstva zahraničí důrazně varují. I to české své obyvatele upozorňuje, že alespoň relativní bezpečí v Hondurasu je jen v okolí hlavního města Tegucigalpa. San Pedro Sula, které k turisty oblíbeným místům patří, se jakákoliv pozitivní doporučení vyhýbají. Turistické organizace upozorňují jen na to, že je nevhodné v ulicích chodit po setmění.

Město San Pedro Sula je prvním v žebříčku, který tento týden zveřejnil list Business Insider. A ve zmíněném regionu Latinské Ameriky není výjimkou. Jak uvádí Organizace spojených národů, v této oblasti se odehraje 40 procent vražd celého světa. Přestože tu žije jen osm procent obyvatel.

Nejnebezpečnější města světa podle počtu vražd na 100 tisíc obyvatel

  1. San Pedro Sula, Honduras - 169,3
  2. Acapulco, Mexiko – 142,88
  3. Caracas, Venezuela – 118,9
  4. Distrito Central, Honduras – 102
  5. Torreén, Mexiko – 94,7
  6. Maceió, Brazílie – 85,9
  7. Cali, Kolumbie – 79,3
  8. Nuevo Laredo, Mexiko – 72,9
  9. Barquisimeto, Venezuela – 71,7
  10. Joao Pessoa, Brazílie – 71,6

V takových městech jsou sice vraždy tím nejviditelnějším problémem, gangy ale ovlivňují život obyvatel každý den. V nejnebezpečnějším městě může mít každý obyvatel oficiálně pět zbraní pro vlastní potřebu, přesto je podle odhadů 70 procent zbraní v ulicích nelegálních.

Zpravodaj britského kanálu Channel 4 například líčí realitu San Pedra Sula tak, jak mu ji popisoval místní podnikatel, který provozuje autobusovou dopravu: „Platí gangu přes 1 000 dolarů měsíčně jako peníze za ochranu. Všichni podnikatelé v dopravě platí dohromady zhruba 500 tisíc dolarů za měsíc. Jde o takzvanou 'válečnou daň'. Když nezaplatíte, vypálí vás. Nebo vás můžou zabít.“

Cuernavaca v Mexiku
Zdroj: ČT24/AP Photo/Antonio Sierra, Zdroj: Business Insider

Zkorumpovaná vláda i policie jsou problémy, o kterých se ve spojitosti s nebezpečnými zeměmi mluví nejčastěji. Samy korupci přiznávají, jako například honduraský prezident Porfirio Lobo Sosa. Nejvyšší hlava země si ale myslí, že prokletí pramení i z jejího umístění. „Nemůžeme změnit naši geografickou polohu,“ řekl pro Channel 4 Lobo Sosa s úsměvem. „Země leží mezi jihoamerickými státy, které vyváží drogy, a jejich největším konzumentem na severu. Což ze státu dělá důležité tranzitní místo,“ dodává režisér Guillermo Galdos. Přes Honduras putuje 80 procent kokainu určeného pro Spojené státy.

Jinde se státní zastupitelé trend snaží obrátit. Opatření proti zločinům jsou tak někdy překvapivá. Například Brazílie v hlavním městě zakázala prodej dětských pistolek. „Chceme-li změnit kulturu násilí, musíme na tom začít pracovat už od dětství,“ uvedl podle AFP vládní zmocněnec pro spravedlnost Alirio Neto.

Srovnání s Českem ukazuje, jak jsou čísla vysoká: loni došlo v celém tuzemsku ke 188 vraždám. To je okolo jedné vraždy na 100 tisíc obyvatel. Česká policie se navíc může pochlubit extrémně vysokou mírou objasnění: Přes 98 procent případů vražd. Většinu z těchto zločinů spáchají příbuzní. V nejnebezpečnějším Hondurasu policie objasní alespoň motiv jen u 41 procent vražd.

Podobnost s nejnebezpečnějšími oblastmi tak spočívá jen tom, že i tuzemské zločiny bývají často spojené s problémy drog. „Ve většině případů jde právě o spontánní získání prostředků na nákup drog, krytí dluhů nebo jiných finančních závazků,“ uvádí policie ve výroční zprávě.

Vydáno pod