Neomezujte práva východoevropských imigrantů, vyzývá Británii Visegrád

Budapešť - Visegrádská čtyřka vyzvala Británii, aby ustoupila od plánů na omezení práv pro imigranty z některých zemí EU. Podle prohlášení ministrů zahraničí Česka, Maďarska, Polska a Slovenska by to narušilo evropskou integraci. Ministři reagovali na Davida Camerona, který ohlásil záměr omezit přístup imigrantů k sociálním dávkám i možnost lidí stěhovat se z chudších částí EU do vyspělejších zemí.

Britský ministerský předseda vyšel svými návrhy vstříc protiimigrantským náladám, které na Ostrovech sílí s blížícím se lednovým otevřením pracovního trhu pro Bulhary a Rumuny. „Volný pohyb lidí je základním kamenem integrace EU,“ uvádí společné prohlášení šéfů diplomacie visegrádské čtyřky (V4). V4 Londýnu vzkázala, že Británie v minulých letech z přílivu východoevropských přistěhovalců profitovala. Jsou mladší a ekonomicky aktivnější než průměrná britská pracovní síla a na daních zaplatí daleko více, než inkasují na sociálních dávkách, tvrdí prohlášení. Tento fakt dokládá i nedávno zveřejněná studie prestižní londýnské vysoké školy UCL.

Ministři v prohlášení připouštějí, že někteří lidé mohou zneužívat sociální dávky, tento problém by však podle nich měla Británie řešit v rámci existujících zákonů EU. „Země V4 doufají, že jakékoli opatření chystané v této souvislosti Spojeným královstvím či jiným členským státem bude v souladu se zákonnými požadavky Evropské unie.“

Mezi 63,7 milionu obyvatel Británie žije podle údajů z roku 2011 okolo 13 procent přistěhovalců. Podle Camerona jich asi milion pochází z východní Evropy. Představitelé Bulharska a Rumunska Londýnu vzkázali, že se po otevření pracovního trhu lidem z těchto zemí nemusí žádného přílivu pracovních sil obávat.

Vydáno pod