Vánoční kometa zřejmě „přelet nad vulkánem“ přežila

New York – S těžkými ztrátami zřejmě kometa ISON nakonec překonala let kolem Slunce. Ještě ve čtvrtek se přitom vědci domnívali, že kometa zcela zanikla, protože nebyly vidět žádné stopy po jejím kdysi jasném ohonu. Těleso ale všechny překvapilo: v důsledku slunečního žáru sice hodně ohořelo, ale pozorovatelé dnes zjistili, že jeho jádro nebo zbytky se od Slunce opět vzdalují, informoval dnes americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Kometa se podle odborníků nejvíce přiblížila ke Slunci na 1,2 milionu kilometru ve čtvrtek v 19:37 našeho času. Při největším přiblížení prolétala kolem Slunce rychlostí přesahující 350 kilometrů za vteřinu. V prostředí, do něhož se přitom dostala, dosahuje teplota 2 760 stupňů Celsia. To mohlo přitom být dost na vypaření celého jádra komety. Astronomové použili všechny možné solární teleskopy, aby ji zachytili i po letu kolem Slunce. 

Zhruba 5,5 milionu let trvající pouť komety ISON do vnitřní oblasti sluneční soustavy se stala největší událostí letošního podzimu pro vědce a amatéry zabývající se vesmírem. Odborníci ale byli spíše skeptičtí, pokud šlo o její přežití při průletu kolem Slunce. Jak v rozhovoru pro ČT uvedl odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl, je to podobné, jako kdyby se sněhová vločka pokoušela proletět nad kráterem bouřící sopky.

Vydáno pod