Počet mrtvých po zřícení vrtulníku ve skotském Glasgow vzrostl na osm

Glasgow – Osm mrtvých si podle nové bilance vyžádala havárie policejního vrtulníku, který se v noci na dnešek zřítil na střechu baru ve skotském městě Glasgow. Oznámila to dnes místní policie. Tři těla se našla uvnitř stroje, dalších pět lidí zemřelo v budově. Policie dříve uváděla, že nehoda si vyžádala 32 zraněných. S vážnými zraněními zůstává v glasgowských nemocnicích 14 lidí, sdělil dnes zástupce skotské policie Stephen House. Na místě nadále zasahují záchranáři.

 Na palubě zřícené helikoptéry byli kromě pilota dva policisté. Nikdo z nich nehodu nepřežil. Příčina zřícení stroje se vyšetřuje, podle odborníků mohlo jít o nepovedené nouzové přistání kvůli poruše motoru. Mezi očitými svědky nehody byl i mluvčí Labouristické strany Jim Murphy. „Je to strašlivý, strašlivý výjev,“ řekl. Když se neštěstí stalo, zrovna prý projížděl kolem.

Návštěvníků v baru The Clutha se zmocnila panika. Řadě z nich se houfně podařilo jej po incidentu opustit, mnoho dalších ale v nízké budově uvízlo. Podle hasičů je dům nestabilní ale navzdory obavám se nezřítil.

Jim Murphy, mluvčí Labouristické strany:

„Dorazil sem na místo krátce po neštěstí, pro prach nebylo nic vidět, jako když lidé přicházejí odnikud. Ale nezdálo se mi, že by tu byl zmatek a lidé naopak spontánně ošetřovali raněné, když záchranáři ještě nebyli na místě.“ 


Zvětšit mapu 

Malý vrtulník Eurocopter typu EC 135 T2 se v centru třetího největšího britského města zřítil v pátek před půlnocí, asi ve 22:30 místního času (23:30 SELČ). Podle svědků stroj po pádu neexplodoval, a budova tak nezačala hořet. V baru The Clutha v centru Glasgow v osoudnou chvíli bylo kolem 120 lidí.

„Je to černý den pro Glasgow a Skotsko,“ prohlásil skotský premiér Alex Salmond, který nařídil spusit na dva dny vlajky před skotskými vládními budovami na půl žerdi. Britský premiér David Cameron vyjádřil soustrast pozůstalým a nabídl skotské vládě pomoc. Ocenil také statečnost „prostých Glasgowanů“. Britská královna Alžběta II. uvedla, že je s oběťmi havárie ve svých modlitbách. 

Havárie se stala na svátek svatého Ondřeje, patrona Skotska, kde je poslední listopadový den státním svátkem. Radnice v Glasgowě již zrušila svatoondřejské oslavy na Jiřském náměstí v centru města. V glasgowské katedrále svatého Ondřeje se odpoledne uskutečnila mše za oběti havárie a záchranáře zapojené do záchranných prací. 

„Lidé uvnitř byli zakrvácení a zaprášení. Jiní lidé je vlekli pryč z baru…, všichni byli v šoku, ale lidé pomáhali a ptali se cizinců, jestli jsou v pořádku,“ řekl šestadvacetiletý Paul Dundas, který prý obrovskou ránu, kterou v pátek v noci uslyšel, považoval zprvu za ohňostroj.

Policejní vrtulníková základna se nachází jen nedaleko místa neštěstí, problémy ale nad městem stroje dlouhou dobu neměly. Stejný typ vrtulníku se policistům zřítil před 11 lety a podobnoý incident - tehdy s oběťmi na životech - se odehrál v roce 1990. Tehdy bylo na vině špatné počasí.