KLDR tvrdí, že se držený veterán z USA přiznal. Za války prý vraždil civilisty

Pchjongjang - Severní Korea potvrdila, že americkým občanem, jehož nedávno zadržela, je skutečně Merrill E. Newman. Úřady údajně zveřejnily video, na kterém se Newman osobně přiznává k údajným zločinům. Pětaosmdesátiletého veterána korejské války Severokorejci viní z „nepřátelských činů“ a tvrdí, že jde o „zločince“, který byl zapojený do zabíjení civilistů během Korejské války v letech 1950 až 1953. Bílý dům dnes Severní Koreu vyzval, aby Newmana okamžitě propustila.

„Provinil jsem se mnoha zločiny proti vládě KLDR a korejskému lidu. Prosím, odpusťte mi,“ citovala AP amerického důchodce z nahrávky. Podle severokorejské agentury KCNA se Newman přiznal také písemně. V dokumentu zmínil, že do země přivezl digitální knihu kritizující severokorejský režim. Také se prý pokusil kontaktovat v KLDR přeživší vojáky, které za války cvičil, aby nyní bojovali proti Pchjongjangu.

„Newman organizoval špionáž a podvratnou činnost proti KLDR a tím se také podílel na zabíjení příslušníků Korejské lidové armády a nevinných civilistů,“ oznámila KCNA. „Přiznal se za všechny svoje zločiny a omluvil se za ně,“ dodala severokorejská agentura bez dalších podrobností.

Osud Newmana je nyní nejistý. Podle zahraničních agentur ho není možné zkontaktovat a také není jasné, za jakých okolností veteránovo „doznání“ vzniklo. AP poznamenala, že Pchjongjang byl v minulosti obviňován, že vězně nutí k přiznání. Uvedla také, že text čtyřstránkového údajného přiznání obsahuje gramatické chyby.

Dopis Merrilla Newmana, který Korea vydává za jeho doznání
Zdroj: ČT24/ČTK

Ve svém písemném doznání Newman tvrdí, že pokud se vrátí do Spojených států, řekne „pravdu o KLDR“. Podle AP jde o náznak, že by Severokorejci po jeho údajném doznání mohli Američana propustit na svobodu.

Podle domova pro seniory v Palo Altu, kde Newman žil od roku 2011 se svou manželkou, sloužil zadržený Američan tři roky jako člen pěchoty v korejské válce z let 1950 až 1953. Jeho syn uvedl, že navštívit KLDR bylo otcovým životním snem a že se na původně zamýšlený desetidenní pobyt pečlivě připravoval a absolvoval i lekce korejštiny.

Oficiální foto agentury KCNA: Otisk Newmanova palce na dokument
Zdroj: ČT24/ČTK

Newmanova rodina nedávno oznámila, že důchodce z Kalifornie byl 26. října bez udání důvodu donucen vystoupit z letadla, kterým měl ze Severní Koreje odletět. Muž cestoval se svým kolegou z kalifornského města Palo Alto, jemuž severokorejské úřady v návratu domů nebránily.

K Newmanově zadržení došlo zhruba rok poté, co Pchjongjang zatkl čtyřiačtyřicetiletého Američana korejského původu jménem Kenneth Bae, který byl posléze odsouzen k 15 letům nucených prací za „podněcování k převratu“. 

Washington dnes severokorejské úřady vybídl k propuštění tohoto Američana. Mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu Caitlin Haydenová přitom podle agentury Reuters v prohlášení poznamenala, že Washington má nadále hlubokou starost o situaci občanů Spojených států zadržovaných v KLDR.