Pátrání po ztraceném letadle v Namibii je u konce. Havárii nikdo nepřežil

Windhoek - Na severovýchodě Namibie se dnes záchranářům podařilo najít trosky letadla mosambických aerolinek, které se v pátek ztratilo z radarů při letu do Angoly. Havárii nepřežil nikdo ze 34 lidí na palubě. Mosambická letecká společnost pracovala s verzí, že letadlo mohlo někde na své trase nouzově přistát, to se ale nakonec nepotvrdilo.

Stroj typu Embraer SA 190 na lince TM470 vzlétl z mosambické metropole Maputo v pátek dopoledne a po zhruba třech a půl hodinách letu měl dorazit do angolského hlavního města Luandy. Tam ale letadlo v předpokládaný čas nepřistálo, a tak úřady zahájily pátrání.

Trosky letounu se našly v namibijském národním parku Bwabwata poblíž hranic s Angolou a Botswanou. „Letadlo bylo spálené na prach, na místě nebyli žádní přeživší,“ citovala agentura Reuters představitele namibijské policie Willyho Bamptona. „Těla jsou rozptýlená široko daleko. Je to příšerný pohled,“ řekl agentuře jeden ze strážců parku, který na místě havárie osobně byl.

Na palubě letadla bylo 28 cestujících a šest členů posádky. Mosambické aerolinky na svých internetových stránkách uvedly, že mezi pasažéry bylo deset Mosambičanů, devět Angolanů, pět Portugalců a po jednom občanovi Francie, Brazílie a Číny. Příčiny havárie se vyšetřují, v místě, kde se letoun ztratil z radarů, však v pátek panovalo špatné počasí a byla malá viditelnost.

Vydáno pod