Kvůli sporu Německa s Rakouskem bude v neděli uzavřen úsek na A12

Vídeň – Rozepře mezi Německem a Rakouskem vyústí v uzavření krátkého úseku dálnice A12 během nedělního dopoledne. Frekventovaná spojnice mezi Německem a Tyrolskem slouží v zimních měsících hlavně jako pohodlná cesta pro lyžaře mířící do alpských středisek. Spor se týká dálničních známek. Vídni se nelíbí, že řidiči jedoucí z Německa dosud nemuseli platit za známku na šestikilometrovém rakouském úseku až po sjezd u Kufsteinu. Výjimku proto právě od neděle zruší, což se nelíbí aktivistům a dálnici jsou rozhodnutí blokovat.

Od roku 1997, kdy byly v Rakousku dálniční známky zavedeny, úřady přivíraly oči nad řidiči, kteří využívali šestikilometrový úsek rakouské dálnice mezi hranicemi s Bavorskem a Kufsteinem. Právě u Kufsteinu z dálnice sjíždí turisté, kteří míří do velkých tyrolských lyžařských středisek. Policie tam dálniční známky až dosud nekontrolovala, od 1. prosince se to ale má změnit a řidiči bez platné známky mohou dostat pokutu až 120 eur (asi 3 300 korun).

Bavorští politici se do poslední chvíle snažili Rakušany obměkčit, ale nepodařilo se jim to a výjimka má nyní definitivně skončit. Řidiči, kteří si nebudou chtít kvůli pár kilometrům kupovat známku a riskovat pokutu, zřejmě budou volit jízdu mimo dálnice. Obyvatelé obcí podél objízdných tras se obávají zvýšeného provozu.

U dálničního sjezdu v Kufsteinu se proto v neděli od 10:00 uskuteční demonstrace, dálnice ale bude kvůli jejímu konání uzavřená od 9:30 až do 12:00 v obou směrech, a to mezi Kufsteinem a bavorským Kiefersfeldenem.


Zvětšit mapu