Další protesty v Kyjevě, Janukovyč odsoudil krvavý zákrok proti demonstrantům

Kyjev - V centru Kyjeva po ranním tvrdém zákroku policie proti pokojné demonstraci pokračovaly i dnes pouliční protesty. Ukrajinská opozice zároveň vyzvala k předčasným prezidentským i parlamentním volbám a začala připravovat celostátní stávku. Během dne se v centru Kyjeva sešlo asi 10 tisíc demonstrantů, kteří na adresu režimu vykřikovali „Hanba“ a „Demisi!“ Protesty rozdmýchalo odmítnutí prezidenta Viktora Janukovyče podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii. Ranní krvavý zásah odsoudil americký velvyslanec v Kyjevě, litevské předsednictví EU nebo český eurokomisař Štefan Füle. Varšava si pak předvolala ukrajinského velvyslance, protože se mezi zmlácenými ocitli i polští občané.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podle agentury Interfax „odsoudil kroky, které vedly k násilné konfrontaci a utrpení lidí“, a od prokuratury se dožadoval „neprodleného a objektivního vyšetření událostí kvůli náležitému potrestání viníků“.   

Ještě dříve premiér Mykola Azarov oznámil vytvoření vyšetřovací skupiny, která má odhalit, kdo nese odpovědnost za provokaci a kdo má být potrestán. „Teď je jasné jedno: jestli někdo rozhodně nemá zájem na scénáři, který se rozvinul, tak je to vláda,“ napsal Azarov a apeloval na Ukrajince, aby „nepodléhali provokacím“, „nevěřili fámám“ a „rozlišovali mezi fakty a výmysly“.   

Představitelé úřadů a vládnoucí Strany regionů vysvětlovali policejní zákrok v médiích tím, že demonstranti na Náměstí nezávislosti bránili instalaci sváteční výzdoby a vztyčení novoročního stromečku. 

Opozice žádá rezignaci prezidenta i vlády

Opoziční strany podle jednoho z hlavních předáků Arsenije Jaceňuka požadují rezignaci prezidenta a vlády a vypsání předčasných parlamentních i prezidentských voleb. „Společně jsem se rozhodli vytvořit ústředí národního odporu a začali jsme připravovat celostátní stávku,“ řekl podle agentury Reuters.       

Za demonstranty do ulic Kyjeva podle Interfaxu vyrazili i velvyslanci řady zemí EU, aby situaci obhlédli na vlastní oči, odmítli však na demonstraci přímo vystoupit. Nizozemský velvyslanec v televizi odsoudil „násilí proti pokojně protestujícím lidem“ a zdůraznil, že úřady jsou povinny respektovat občanské svobody. Velvyslanci se mají také setkat s předáky ukrajinské opozice. „Sdělíme našim západním partnerům, že čas na debaty skončil,“ řekl agentuře AFP Jaceňuk.

Potlačení demonstrace v Kyjevě
Zdroj: Sergei Grits/ČTK/PA

Krvavý zásah odsoudila EU i USA

Zásah odsoudili představitelé Evropské unie a USA, kteří současně apelovali na Kyjev, aby respektoval občanské svobody. Komisař pro rozšíření Štefan Füle ve společném prohlášení se šéfkou evropské diplomacie Catherine Ashtonovou odsoudil ve jménu EU nepřiměřené použití síly proti demonstrantům vyjadřujícím svou podporu evropské integraci země. Použití síly podle prohlášení odporuje principům, ke kterým se hlásí i ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. „Vyzýváme prezidenta a ukrajinské úřady, aby události poslední noci vyšetřili,“ zdůraznili na závěr.  

Tisícovku účastníků rozprášené ranní demonstrace tvořili podle webu BBC hlavně studenti. Šlo o zbytek protestu z pátečního večera, kdy asi deset tisíc lidí protestovalo proti přerušení procesu sbližování s EU. Už v pátek prý podle agentury Reuters policie zbila nejméně čtyři lidi včetně kameramana a fotografa Reuters. Policisté podle opozičních webů a zdravotníků desítky lidí zranili a také zatkli 35 demonstrantů, které posléze propustili.   

Svět dění v Kyjevě sleduje

  • „Použití síly proti pokojným demonstrantům je odsouzeníhodné. Žádáme ukrajinskou vládu, aby respektovala lidská práva a principy právního státu. Události na Ukrajině velice bedlivě sledujeme,“ říká litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius.
  • Jako „naprosto zbytečné a neopodstatněné násilí“ kritizoval zásah v Kyjevě i polský premiér Tusk. Apeloval také k nepromarnění úsilí o sblížení Ukrajiny s EU kvůli „brutálnímu excesu tamní policie“.
  • „Ukrajinské úřady se zdržely podpisu dohody o přidružení, ale neměly by se zdržet respektování svobody shromažďování a slova,“ podotkl na adresu Kyjevu komisař EU pro rozšíření Štefan Füle.
  • „Stále se snažím pochopit, co se stalo. Rozhodně ale odsuzuji jakékoli násilí proti pokojným demonstrantům,“ tvrdí americký velvyslanec v Kyjevě Geoffrey Pyatt.
Vydáno pod