Britové se skládají na autoportrét Van Dycka jako Češi na Národní divadlo

Londýn - Británie bojuje o unikátní autoportrét Anthonyho Van Dycka. Nový majitel ho totiž chce vyvézt do Spojených států. Národní galerie v Londýně proto organizuje veřejnou sbírku, aby obraz odkoupila a udržela ho v zemi. „Chceme ho koupit pro každého v téhle zemi, ukázat ho veřejnosti a podělit se o něj s celou zemí. Jsme pevně rozhodnutí to udělat,“ uvedl ředitel Národní galerie portrétů v Londýně Sandy Nairne.

Autoportrét staletí patřil rodině hraběte z Jersey. V roce 2009 se ale dostal do aukce a jeho nový majitel ho chce ze země dostat pryč. Z Londýna hodlá portrét převézt do Spojených států, což se Britům vůbec nelíbí. Ministerstvo kultury dokonce vydalo dočasný zákaz vývozu.

Národní galerie portrétů v Londýně teď prosí veřejnost o pomoc. Pokud se jí podaří vybrat za čtvrt roku více než 400 milionů liber, bude moci obraz odkoupit. Přispět může úplně každý přímo prostřednictvím webových stránek galerie. Vybrat už se podařilo zhruba desetinu částky. „Představte si, že budeme mít tento mimořádný obraz v naší galerii. Jako součást naší kultury a historie, tady v Británii,“ motivuje Brity ke spoluúčasti na sbírce Nairne.

Britové se skládají na autoportrét Van Dycka (zdroj: ČT24)