Záchranáři vyzvedli z trosek baru havarovaný vrtulník

Glasgow – Záchranářům ve skotském Glasgow se podařilo vyprostit z trosek baru vrak vrtulníku, který se na podnik plný lidí zřítil v pátek večer. Nehoda si vyžádala devět obětí – včetně tří členů posádky vrtulníku. Skotsko drží státní smutek, projevy soustrasti zaznívají od politiků i občanů. Lidé nosí na místo nehody květiny, fotbalisté drželi před zápasy minutu ticha.

Vyšetřovatelé Scotland Yardu se stále snaží přijít na to, co páteční tragédii způsobilo. Shromažďují důkazy a hovoří se svědky, pátrají ale i po dosud nezveřejněných záběrech nehody, kterou si mohl někdo natočit třeba na mobilní telefon. S prvními výsledky přijdou až po důkladné analýze, a tak jsou dál ve hře všechny možné příčiny nehody - od technické závady, až po chybu pilota či špatné počasí.

„Vrtulník byl bezpečně odstraněn, takže naši specialisté mohou dál pokračovat v prohledávání budovy,“ oznámili skotští hasiči.

Podle očitých svědků padal sedm let starý vrtulník typu Eurocopter EC 135 T2 dolů „jako kámen“, nakonec ale neexplodoval ani nezačal hořet. Odborníci jsou proto rozpačití a nedokážou si okolnosti havárie vysvětlit. „V tuto chvíli je to naprostá záhada,“ uvedl experta na letectví Chrise Yatese.

V baru Clutha bylo v pátek před půlnocí více než sto lidí, kteří sledovali koncert místní kapely a malý vrtulník, který se částečně propadl střechou podniku, uvnitř způsobil paniku. Většině lidí se podařilo dostat do bezpečí, devět z nich ale přišlo o život. Lékaři museli ošetřit 32 lidí, z nichž 14 dál zůstává v nemocnici.

Mezi mrtvými je tříčlenná posádka vrtulníku, kterou tvořili dva policisté a civilní pilot. Pilot byl podle BBC zkušený, v řadách britské armády absolvoval obě války v Perském zálivu jako aktivní letec. Při neštěstí také utrpěly zranění více než tři desítky lidí. Čtrnáct z nich zůstává v glasgowských nemocnicích.

Vydáno pod