Čína potrestala tisíce úředníků za marnotratnost a průměrné výkony

Peking - Čína potrestala 20 tisíc úředníků za to, že nedodržovali pravidla přijatá loni s cílem omezit přebytečnou byrokracii. Kontrolní orgán přišel se zjištěním, že v 5 tisících případech úředníci porušovali pravidla o užívání služebních automobilů a dalších 903 lidí nedbalo nařízení neorganizovat nákladné ceremonie. Pravidla vyhlásil loni generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Číny a letos v březnu nově zvolený prezident Číny Si Ťin-pching. Avizoval, že se ve funkci zaměří na boj s korupcí a podporu hospodářského růstu.

„Rezolutně musíme odmítnout formalismus, byrokracii, hédonismus a marnotratnost. Rezolutně musíme bojovat proti korupci a dalším formám nepatřičného jednání,“ řekl prezident Si Ťin-pching po jmenování do úřadu.

Jako prioritu čínský prezident zdůraznil výdaje na sociální zabezpečení a snižování rozdílů v příjmech. Zároveň tehdy ujistil, že bude nadále budovat socialismus v takové podobě, jaká zemi vyhovuje s cílem dosáhnout velké obnovy čínského národa.

Pompézním ceremoniím a nadbytečným schůzkám Čína vyhlásila boj

Si Ťin-pching novými pravidly reagoval na veřejné rozhořčení, které vzbudily zprávy o bující korupci, plýtvání veřejnými prostředky a zneužívání pravomoci mezi představiteli státu. Nařídil, aby stát bojoval s přebytečnou byrokracií a aby úředníci prováděli svou práci co nejúsporněji: mimo jiné měli rezignovat na pompéznost různých ceremonií, zkrátit či zcela zrušit nepotřebné projevy a schůzky. Trestem pro většinu úředníků, kteří pravidla nedodržovali, byly pravděpodobně důtky. Někteří úředníci byli pokáráni i za malou snaživost a průměrné výkony, uvedla agentura Reuters.

Čína je nejlidnatější zemí světa a má druhou největší ekonomiku na světě. V současné době je to jediná významná země, jejíž hospodářství dál zažívá silný rozmach, byť slabší než v předchozích letech. Loni se hrubý domácí produkt Číny zvýšil o 7,8 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za posledních 13 let.