Aboriginci podnikli svou Cestu za uznáním – napříč Austrálií

Canberra - Aboriginci, původní obyvatelé Austrálie, se domáhají další změny, která by vedla k vylepšení jejich postavení. Od konce 18. století se vyrovnávají s důsledky evropské kolonizace, která jim přinesla řadu let diskriminace. Od té doby lecos vybojovali, tentokrát usilují o změnu v ústavě, a to pomocí kampaně Journey to Recognition. V rámci ní Aboriginci napříč kontinentem seznamovali místní se svou kulturou, tradicí i historií.

Cílem kampaně Journey to Recognition neboli Cesta za uznáním bylo přepsat australskou ústavu - přiznat Aborigince jako první obyvatele kontinentu a vymazat z ní článek, podle kterého jde i dnes odepřít volební právo jen kvůli rase. „Když máte příležitost být součástí hnutí a podpořit referendum, které by uznalo původní obyvatele, na to nelze říct ne,“ říká Ben Bowen z kmene Wiradjuri.

Štafeta dlouhá 16 tisíc kilometrů začala koncem května v Melbourne. Odtud vedla přes poušť do Severního Teritoria a podél západního pobřeží až do Perthu. Kampaň získala podporu zhruba 170 tisíc fanoušků.

Do kampaně se kromě původních obyvatel a jejich potomků zapojily i davy bílých Australanů. Lidem během cesty vysvětlovali, proč je potřeba uctít tradici těch, kteří v Austrálii žijí už 60 tisíc let. „Není to nic nového, zkoušeli to už několikrát. Ale už by to konečně mělo skončit a ostatní by měli uznat náš lid, tradici, naši kulturu a naši historii,“ uvedl Ron Jones z kmene Wurundjeri.

Cesta kampaně Journey to Recognition
Zdroj: ČT24

Historie Aboriginců pamatuje zabírání půdy, ale i převýchovu dětí

Australští Aboriginci za posledních dvě stě let zažili mnohá příkoří, například zabírání půdy, kterou považují za svatou, nebo odebírání dětí na převýchovu do bělošských rodin. Do roku 1967, kdy byli poprvé zahrnuti do sčítání obyvatel, podle zákonů v podstatě ani neexistovali. Když se změna povedla před 46 lety, půjde to podle nich i teď.

A politici se změnou souhlasí. Na dodatku ústavy o uznání původních obyvatel se letos v únoru vzácně shodla vláda i opozice. Svůj slib po volbách oprášil i nový premiér. „John Howard se o to pokusil už v roce 1999, tak to pojďme dokončit,“ říká Tony Abbott, australský premiér. Hlasovat nebudou jen politici, ale i 16 milionů voličů. A až výsledek ukáže, jestli se Austrálie postaví ke své historii čelem.

Veronika Pitrová ke kampani Journey to Recognition (zdroj: ČT24)