Putin: Události na Ukrajině jsou jako pogrom, ne revoluce

Kyjev/Jerevan – Současné demonstrace v Kyjevě mají podle ruského prezidenta Vladimira Putina destabilizovat legitimní ukrajinskou vládu a spíš než revoluci připomínají pogrom. „Akce v Kyjevě jsou pečlivě připraveny zvenčí s cílem ovlivnit prezidentské volby v roce 2015,“ řekl Putin. Podle ukrajinského premiéra Mykoly Azarova se situace v zemi vymyká kontrole a opozice připravuje okupaci parlamentu, ne-li státní převrat.

Podle Putina ukrajinská opozice buď nekontroluje situaci a vývoj událostí nechápe, nebo slouží jako pláštík pro akce extremistů. „Nynější akce v Kyjevě se nepřipravovaly jako reakce na aktuální situaci, ale spíš s výhledem na volby v roce 2015,“ prohlásil prezident. Počátkem toho roku vyprší nynější mandát prezidenta Viktora Janukovyče a voliči budou v přímých volbách vybírat novou hlavu státu. Předpokládá se, že Janukovyč se pokusí svůj mandát obhájit.

„Pokud jde o ukrajinské události, připomínají spíš pogrom než revoluci,“ poznamenal ruský prezident. „Možná to zní podivně, ale se vztahy mezi Ukrajinou a EU mají podle mě tyto události máloco společného,“ dodal.

Putin kritizoval podmínky asociační dohody, jak je Kyjevu nastavil Brusel. „Ukrajinskému národu prý ukradli sen. Pokud se ale podíváte na obsah (asociační) smlouvy, pak zjistíte, že tohoto snu by se Ukrajinci prostě nemuseli dožít. Podmínky jsou velmi tvrdé,“ prohlásil ruský prezident.

Chystá se státní převrat, tuší premiér Azarov

V Kyjevě dnes protestující zablokovali všechny vchody do sídla vlády. Pět až šest tisíc lidí se přemístilo k sídlu Azarovova kabinetu z náměstí Nezávislosti, kde po víkendových srážkách s policejními komandy panoval během dnešního dne klid.

Azarov dnes demonstranty obvinil, že připravují plán okupace parlamentu. „To, co se dnes děje, nese příznaky státního převratu. Opozice by měla uvolnit blokádu vládních úřadů a umožnit ministerstvům normální fungování,“ zdůraznil premiér. Zároveň oznámil, že uvolnil z funkce šéfa kyjevské policie Valerije Korjaka, který je odpovědný za víkendový brutální policejní zásah.

Mírnějšími slovy dnes ke klidu a pořádku vyzval demonstranty prezident Viktor Janukovyč. „Každý mír, i když je třeba špatný, je lepší než válka,“ vzkázal prezident občanům v televizním projevu. „Všichni musejí dodržovat zákony a není rozdíl v tom, zda jde o představitele státní moci, policisty, nebo demonstranty,“ konstatoval prezident.

Ukrajinci demonstrovali i v Praze

Necelá stovka lidí demonstrovala dnes vpodvečer před ukrajinskou ambasádou v Praze. Vyjadřovali podporu lidem, kteří v Kyjevě protestují proti prezidentovi Janukovyčovi. Vyzvali velvyslance Boryse Zajčuka, aby odsoudil brutální zákrok proti demonstrantům a rezignoval. Stejně jako v neděli na podobné akci na Palackého náměstí se dnešního protestu účastnili převážně mladí lidé z Ukrajiny, kteří v Česku studují nebo pracují.

Protestující vyvolávali hesla: „Svobodu Ukrajině“, „Patříme do Evropy“, na transparentech nesli nápisy: „Ukrajina v srdci každého z nás“, „Janukovyč je zrádce“, „Janukovyč není můj prezident“. Během akce zazpívali ukrajinskou hymnu a hlasitým skandováním vyzývali ukrajinského velvyslance v Praze, aby vyšel před budovu konzulátu, kde mu chtěli předat výzvu a petici odsuzující zákrok proti studentům a postoj prezidenta Janukovyče. Na  demonstranty však nikdo nereagoval.

Vchod do budovy velvyslanectví střežila více než dvacítka policistů a byly před ní postaveny železné zátarasy.

Nedůvěra vládě půjde vyslovit jen těžko

Na úterý je naplánována parlamentní schůze, jejímž hlavním bodem má být hlasování o vyslovení nedůvěry Azarovově vládě. Parlamentní matematika ale opozici příliš šancí na úspěch nedává. V parlamentu, který má 450 členů, je k odvolání vlády zapotřebí většina 226 hlasů. Opozice, složená z poslanců strany Vlast, hnutí UDAR a strany Svoboda, má k dispozici jen 168 mandátů. Nadějí prý mohou být komunisté, kteří ale dosud ve sněmovně věrně podporovali vládní Stranu regionů. S opozicí by mohlo hlasovat i několik poslanců vládní strany, kteří po víkendových incidentech v centru Kyjeva Stranu regionů opustili.

Exkluzivní záběry z demonstrací v Kyjevě můžete sledovat na internetových stránkách Hromadske.tv.

Ukrajinská vláda odmítla připojit svůj podpis k asociační smlouvě před deseti dny a centrum Kyjeva od té doby ovládají davy opozičních demonstrantů. Víkendový pokus policie rozehnat protest násilím přivedl do ulic třímilionové metropole až 350 000 lidí. Demonstranti žádají rezignaci kabinetu premiéra Mykoly Azarova a návrat k jednání o přidružení k EU.

Azarov odůvodnil rozhodnutí vzdát se prozatím přidružení obavou před reakcí Ruska, na které je napojena velká část ukrajinské ekonomiky. Premiér vyčetl Evropské unii, že místo miliardových kompenzací za ztrátu ruského trhu nabízí Ukrajině „almužnu“. Místo toho Azarov ukrajinským podnikům doporučil udržovat těsnější obchodní vztahy s Ruskem.