Ukrajinští demonstranti chtějí zablokovat sídlo Janukovyče

Kyjev – Ukrajinský parlament odmítl návrh opozice hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mykoly Azarova. Kabinet čelí rozsáhlé kritice za sobotní tvrdé rozprášení demonstrace proti zastavení integrace země s Evropskou unií. Azarov se dnes za zásah omluvil, nicméně opozice stále žádá jeho rezignaci. V centru Kyjeva zůstávají tisíce nespokojených Ukrajinců a odmítají ukončit blokádu sídla vlády. Přesunují se k sídlu prezidenta Janukovyče, které chtějí blokovat tak dlouho, dokud jim prezident nevyhoví a vládu neodvolá. České ministerstvo zahraničí zatím nevydalo žádná turistická doporučení.

Opozice teď hodlá vyvíjet tlak na prezidenta, aby využil svých ústavních pravomocí a sám vládu odvolal. Demonstranti se dnes večer přesunuli před prezidentskou rezidenci v centru města, kterou chtějí zablokovat. Sám Janukovyč v rezidenci není - odcestoval na státní návštěvu Číny. Do Kyjeva se má vrátit o víkendu.

Opoziční vůdci varovali své stoupence, že blokáda prezidentského sídla může vyvolat další tvrdý zákrok policie. Protivládní aktivisté z tohoto důvodu ohrazují blízké náměstí Nezávislosti ostnatým drátem a v okolí stavějí nové barikády. Posloužily jim k tomu i díly sváteční výzdoby, kterou radnice vyzdobila centrum.

Azarov požádal o odpuštění

„Jménem vlády bych rád požádal o odpuštění za akce bezpečnostních jednotek. Prezident a vláda zákroku hluboce litují,“ řekl premiér Azarov o sobotním rozehnání demonstrace na kyjevském náměstí Nezávislosti. Zároveň prohlásil, že se nesmí opakovat „oranžová revoluce“ z roku 2004, která vynesla k moci prozápadní reformátory Viktora Juščenka a Juliji Tymošenkovou.

Opozici chybělo 40 hlasů. Azarov ale dostal varování

Parlament byl během schůze, na které chtěla opozice prosadit hlasování o nedůvěře vládě, v obležení demonstrantů. Opozice při proslovech provládních poslanců vykřikovala hesla jako „hanba“ či „revoluce“. „Žádám rezignaci vlády. Předání moci se musí uskutečnit legitimní cestou,“ prohlásil v parlamentu vůdce opozičního hnutí UDAR Vitalij Kličko. Tento opoziční předák a bývalý mistr světa v boxu kvůli sobotnímu policejnímu zákroku rovněž vyzval ke stíhání všech odpovědných členů ministerstva vnitra. „Styďte se za vašeho prezidenta a styďte se za vaši vládu,“ prohlásil z parlamentní tribuny předák opoziční strany Vlast Arsenij Jaceňuk.

Pro návrh hlasovat o nedůvěře vládě zvedlo ruku 186 poslanců, k jeho prosazení ale byla zapotřebí nadpoloviční většina ze 450 zastupitelů, tedy nejméně 226. Naděje opozice na parlamentní „přeběhlíky“ se nenaplnily: z vládního tábora hlasoval pro návrh jen poslanec Strany regionů Jurij Blahodyr. O jeho politickém osudu rozhodne stranické vedení.

Přestože opozici chybělo 40 hlasů, hlasování podle ukrajinských médií nebylo jednoznačné. Proti návrhu hlasovat o nedůvěře se totiž aktivně postavilo jen pět poslanců, ostatní se buď zdrželi hlasování, nebo do sněmovny podpořit vládu nepřišli. Novináři to označují za varování Azarovově vládě a jasný signál nespokojenosti.

Opozice nemá v jednokomorovém ukrajinském parlamentu většinu. Ze 450 poslanců se může spoléhat jen na 168 z nich, přičemž k vyslovení nedůvěry je zapotřebí většina 226 hlasů. Opoziční vůdci marně doufali, že nečekané odvolání ukrajinských plánů na těsnější spolupráci s Evropskou unií přivede do protivládního tábora i některé další poslance.

České velvyslanectví na Ukrajině uvedlo, že situace v Kyjevě je i navzdory současným demonstracím bezpečná, ministerstvo zahraničí prozatím nevydalo žádná turistická doporučení. „Pohyb v Kyjevě je velmi bezpečný, a to všemi dopravními prostředky, rovněž služby fungují,“ řekl český velvyslanec na Ukrajině Ivan Počuch. Varoval ale, že situace v metropoli je výbušná a neustále se mění. Podle něj je možné očekávat větší aktivity demonstrantů.

Počuch doporučil českým občanům, aby zvážili, zda je nutné účastnit se demonstrací. Velvyslanec nicméně zdůraznil, že protesty jsou poklidné a mírumilovné. Problémem jsou však podle něj očividné provokace, které mají za cíl vyvolat střety s policií. Předáci opozice se od těchto aktivit distancovali.

Lidé strávili mrazivou noc na kyjevském náměstí

Protestující v centru Kyjeva skandují hesla a požadují okamžitou demisi vlády. Žádají předčasné parlamentní a prezidentské volby. V mrazivých teplotách jich tisíce nocovaly ve stanech na náměstí Nezávislosti. Bývalý ministr vnitra Jurij Lucenko demonstranty vyzval, aby s protesty nepolevovali. Stovky lidí se pak ráno znovu vydaly k vládní čtvrti, kde zablokovaly přístup do sídla vlády a do ministerstev. Řada účastníků shromáždění na sobě měla červené vesty symbolizující barvy opozičního hnutí UDAR.

Janukovyč kvůli demonstrantům své plány nezměnil

Již včera večer vyzval prezident Janukovyč demonstranty ke klidu a zopakoval, že jakémukoliv silovému nátlaku nebude ustupovat. Sám zatím zamířil na několikadenní návštěvu Číny. Janukovyč už dříve prohlásil, že své cestovní plány měnit nehodlá.

Velký rozruch v ukrajinských médiích vyvolala informace premiéra Azarova o tom, že Janukovyč se cestou z Číny domů zastaví v Moskvě. Podle předsedy vlády by tam měl s ruským vedením sepsat „cestovní plán“ dvoustranné spolupráce, od níž si Kyjev slibuje stabilizaci svých obchodních a hospodářských vztahů s Ruskem.

Pokus o svržení kabinetu vyvolala opozice kvůli rozhodnutí Janukovyče pozastavit proces integrace s Evropskou unií, které v minulých dnech přivedlo do ulic Kyjeva statisíce lidí – v sobotu proti demonstrantům brutálně zasáhla policie. Za to Ukrajinu odsoudily Spojené státy, které označily akci bezpečnostních sil za nepřijatelnou a vyzvaly úřady k dodržování práv na svobodu projevu a shromažďování.

Použití nepřiměřené síly vůči demonstrantům na Ukrajině odsoudili v Bruselu ministři zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance (NATO). Ve společném prohlášení také zdůraznili, že suverénní, nezávislá a stabilní Ukrajina, oddaná demokracii a vládě práva, je klíčem k euroatlantické bezpečnosti. S prohlášením na tiskové konferenci novináře seznámil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Vláda i opozice by podle aliance měly zahájit dialog a nastartovat v zemi reformní proces.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina mají současné demonstrace v Kyjevě destabilizovat legitimní ukrajinskou vládu a spíš než revoluci připomínají pogrom. „Akce v Kyjevě jsou pečlivě připraveny zvenčí s cílem ovlivnit prezidentské volby v roce 2015. Možná to zní podivně, ale se vztahy mezi Ukrajinou a EU mají podle mě tyto události máloco společného,“ prohlásil Putin (více čtěte zde).

Situace se vyhrocuje také v dalších ukrajinských městech. Starosta Lvova vyzval k podpoře protestu Kyjevanů a varoval, že místní policie bude město bránit, pokud tam centrální vláda pošle svoje posily. Také vedení Ivano-Frankivsku otevřeně podpořilo revoltu, když se přidalo ke stávce, kterou ve městě vyhlásil opoziční štáb. Stávku vyhlásilo i město Ternopil.