Policie v Bangkoku se stahuje, demonstranti pronikli k sídlu premiérky

Bangkok –  Stovky protivládních demonstrantů v Bangkoku pronikly k sídlu thajské premiérky Jinglak Šinavatrové, když policie odstranila betonové zátarasy a ostnatý drát bránící v přístupu k úřadu vlády a k policejnímu velitelství. Policie protestujícím v postupu nebránila a jen přihlížela. Demonstranti objekt asi po hodině opět pokojně opustili.

Vůdce protestních akcí Sutchep Tchaugsuban uvedl, že bude pokračovat v boji za svržení premiérky Šinavatrové navzdory rozhodnutí vlády nekonfrontovat protestující. Opozice obviňuje vládu z korupce a z toho, že ji ze svého exilu v Dubaji ve skutečnosti řídí bratr ministerské předsedkyně Tchaksin Šinavatra. „Dnes jsme zaznamenali částečné vítězství, ale není to vítězství konečné, protože Tchaksinův režim je pořád u moci. Budeme bojovat, dokud Tchaksinův režim nebude odstraněn,“ řekl Tchaugsuban.

Policie bariéry odklidila poté, co demonstranti protestující proti thajské premiérce pohrozili, že na policejní ústředí zaútočí buldozerem. „Dnes nepoužijeme slzný plyn, žádnou konfrontaci, necháme je vejít, jestli chtějí,“ uvedl šéf bangkocké policie. Stovky demonstrantů se posléze vydaly k sídlu premiérky, kde prolomily bránu a obsadily trávník. Mávaly vlajkami a pískaly na píšťalky. Podle zpravodajského serveru BBC se nálada ve městě po kroku policie zdála být klidnější. Objevily se zprávy, že demonstranti si se strážci pořádku podávali ruce. AFP dokonce píše o „karnevalové atmosféře“, která v thajské metropoli po stažení policie zavládla.

„Premiérka od počátku říkala, že policie bude proti protestujícím postupovat mírně. Chce jim ukázat, že je stále přístupná kompromisům, ale protestující to vidí jako své vítězství,“ komentoval Jan Bečka z Institutu mezinárodních studií FSV UK. Nicméně potyčky mezi bezpečnostními složkami a protivládními demonstranty si v Bangkoku zatím vyžádaly nejméně tři mrtvé a více než 220 zraněných.

„Armáda dala jasně najevo, že od této záležitosti dává ruce pryč. Pokud by to samé udělala i policie, což je po dnešku možné, bude pozice premiérky velmi slabá a dá se říci, že by protestující mohli uspět,“ dodal Bečka.

Masové manifestace za svržení vlády začaly před více než týdnem. Původní rozbuškou byl návrh zákona o politické amnestii, díky níž by se mohl do vlasti beztrestně vrátit bývalý premiér a bratr současné premiérky Tchaksin Šinavatra. „Zákon je od počátku pouhou záminkou. Jde o odpor vůči samotné premiérce, která je se svým bratrem velice úzce spojována. Protestující dávají najevo, že ten zákon je jakousi poslední kapkou,“ řekl Bečka. 

Předák protivládních demonstrantů Suthep Thaugsuban v noci vyzval své stoupence, aby sídlo bangkocké policie přepadli. Dnešek také stanovil jako konečný termín, do kdy má premiérka svůj úřad opustit. Thajská justice už v pondělí schválila rozkaz k jeho zatčení, viní ho z podněcování ke vzpouře.

Kolem klíčových vládních budov a policejní centrály to podle agentur v pondělí vypadalo jako během občanské války a na místě vládl chaos. Naopak v hotelích a obchodních střediscích byl relativně klid. Vládní čtvrť se nachází asi dva kilometry od královského paláce, jedné z největších turistických atrakcí ve městě (o včerejším průběhu protestů si přečtěte zde).

České ministerstvo zahraničních věcí už doporučilo českým občanům, aby se oblastem demonstrací vyhnuli. „Dá se předpokládat, že protestní demonstrace potrvají minimálně do konce listopadu a může je doprovázet násilí,“ píše ministerstvo zahraničí na svém webu. Češi by podle něj měli sledovat místní média a dbát pokynů bezpečnostních složek. A v žádném případě se protestů neúčastnit. Více na webu ministerstva.

Miliardář Šinavatra byl v roce 2006 svržen vojenským převratem a od roku 2008 žije v zahraničí, aby se nemusel zodpovídat z obvinění z korupce a zneužití moci. Opozice obviňuje vládu, že ji z exilu v Dubaji na dálku řídí právě Šinavatra.

Vydáno pod