Reforma církve nadohled, papež chce zatočit se zkostnatělou administrativou

Řím -  Ve Vatikánu dnes zasedne papežův poradní sbor kardinálů. Jeho cílem je zásadně upravit fungování úředního aparátu katolické církve. Komise by měla především navrhnout, jak zlepšit chod administrativy Vatikánu včetně finančních institucí. Se zásadní reformou katolické církve přišel papež František při příležitosti ukončení Roku víry. Shodou náhod dnes v Římě začne soudní proces s vysoce postaveným prelátem Nunziem Scaranem. V červnu ho policie zatkla kvůli praní špinavých peněz.

Církev by podle papeže Františka měla mít hlavně misijní funkci a při pomoci chudým by si neměla bát ušpinit si ruce. „Nepůjde jenom o výměnu osob, půjde o nastavení určitých řekněme postupů, a tam může František překvapit,“ uvedl emeritní profesor František Halas. Papež není ale podle něj proti majetku jako takovému, ale spíš proti tomu, aby majetek vládnul.

František Halas, emeritní profesor:

„Každá pravomoc svěřená ať osobě, nebo skupině má tendenci měnit se v moc. Co má být službou, se mění ve vládu. Právě papež František se snaží najít prostředky, jak tento proces blokovat nebo alespoň zpomalit.“

Věřící by ale od Vatikánu neměli čekat velké změny především v kontroverzních otázkách v oblasti rozvodů, antikoncepce a homosexuality. Většina věřících nicméně vyjádřila v průzkumech nesouhlasný postoj k současnému stavu. „Sněm nebude rozhodovat na základě většinového veřejného mínění. Takhle to nefunguje. Nemůžeme ale ignorovat nesouhlas lidí - to by byla chyba. Musíme přemýšlet, modlit se a papež nakonec situaci vyjasní,“ reagoval arcibiskup Bruno Forte.

Nunzio Scarano
Zdroj: ČTK/AP/Francesco Pecoraro

Duchovní se chtějí zaměřit také na změny ve fungování své banky. Reagují tak na korupční případ biskupa z jihoitalského Salerna - Nunzia Scarana. Policie ho zatkla v okamžiku, kdy se snažil převést asi dvacet milionů eur ze Švýcarska do Itálie. Peníze patřily známé rejdařské firmě, která se tak chtěla vyhnout daním. „Případ Scarano není ojedinělý. Skutečným problémem Vatikánu není takzvaná lobby homosexuálů, ale korupční lobby,“míní Marco Politi, autor životopisu papežů. Církevní stát poprvé v dějinách slíbil pomoc při vyšetřování. Dosud nekalé praktiky svého finančního domu, Ústavu pro věci víry, kryl.

Vydáno pod