Kimův strýc zbaven funkce v čele armády, jeho poradci popraveni

Pchjongjang – Jeden z nejvlivnějších mužů severokorejské armády a zároveň strýc současného vůdce Kim Čong-una Čang Song-tchek byl zbaven své funkce. Několik jeho nejbližších spolupracovníků bylo údajně obviněno z korupce a popraveno. Čang Song-tchek pomáhal po smrti Kim Čong-ila svému synovci s upevňováním vlády. Teď je zřejmě šedá eminence tamní diktatury z kola venku.

Stával po boku Kim Čong-una, teď tvář Čang Song-tcheka ze severokorejského veřejného života zmizela. „Naše zpravodajská služba nám oznámila, že Čang Song-tcheka nejspíš sesadili. A v listopadu taky veřejně popravili jeho nejbližší spolupracovníky,“ konstatoval jihokorejský poslanec Jung Čung-rae.

Čang Song-tchek přišel o funkci ve vedení armády a jeho vysoká hra možná nadobro končí. Kim Čong-un mu dal červenou. „Vláda rozšiřuje zprávy o tom, že jeho spolupracovníci dostali trest smrti za korupci a zločiny proti straně. Stát si tak chce vynutit absolutní loajalitu vůči Kim Čong-unovi,“ podotkl jihokorejský poslanec Čo Wonjin.

Kim Čong-un mezi vojáky
Zdroj: ČTK/AP/KCNA via KNS

Před dvěma lety přitom všechno vypadalo jinak – i když vedle rakve zesnulého diktátora Kim Čong-ila kráčel za svým synovcem - svět měl za to, že ho ve skutečnosti vede. Kim Čong-un byl podle všech příliš mladý na to, aby zemi vládl stejně tvrdou rukou jako jeho otec. „Moc v Severní Koreji po Kim Čong-ilovi bude sdílet několik lidí. Nepůjde o diktaturu jednoho muže,“ myslel si zpravodaj Benjamin Kang Lim.

Rychlý vzestup a rychlý pád

Vedle mocné armády to měl být právě Kim Čon-unův strýc a mentor. Čang Song-tchek nashromáždil řadu funkcí, přijímal zahraniční hosty a své známosti rád využíval. V Pekingu chtěl třeba dojednat prodej severokorejského uhlí. „Tento muž se může dohodnout s Čínou. Číňané mu důvěřují,“ upozornil bývalý pracovník americké tajné služby Joseph Detrani.

Kim Čong-un ovšem začal mít postupně pocit, že strýce nepotřebuje. Ctižádostiví generálové mu navíc jeho postavení záviděli. „Čang Song-tchek je oběť mocenských bojů v armádě. Ta si na jeho silnou pozici stěžovala,“ uvedl analytik Park Jong-jin.

Jaromír Chlada, koreanista

„Když Kim Čong-un nastoupil k moci, tak se spekulovalo, že síly svého otce a dědy nedosáhne. Kim ale dokázal zkonsolidovat moc. I čistky v armádě dokazují, že nyní vládne sám.“

Čistky v nejbližším kruhu severokorejského vůdce se ale netýkají jen vysoké politiky. Podobně zmizela i tvář Kim Čong-unovy milenky. Spolu se všemi členy orchestru zpěvačku popravili za údajně pornografické video.

Horizont ČT24 o čistkách v KLDR (zdroj: ČT24)