Islandská policie si poprvé v historii ušpinila ruce

Reykjavík - Islandská policie vůbec poprvé v historii zastřelila při zásahu pachatele. Byl jím devětapadesátiletý muž, který začal nad ránem střílet z brokovnice ve svém bytě v Reykjavíku. Ostrov má jednu z nejnižších kriminalit na světě.

Policisté nejprve do bytu napustili oknem slzný plyn, chtěli tak přimět muže žijícího na východě hlavního města, aby se vzdal. Pokus ovšem selhal, když muž začal pálit po policistech vstupujících do budovy. Ti ho pak zastřelili.

Zásahu se zúčastnilo zhruba dvacet policistů, včetně celé speciální jednotky. Jeden policista utrpěl zranění v obličeji a jeden na ruce. Lidé z okolních bytů byli pro jistotu evakuováni.

Policisté se za incident omluvili, čeká je vyšetřování

Muž žil v bytě patrně sám a policie zatím útočníkův motiv nezná. Pachatel zemřel krátce po převozu do nemocnice. „Policie tohoto incidentu lituje a ráda by vyjádřila upřímnou soustrast rodině zabitého,“ sdělil novinářům šéf islandské policie Haraldur Johannessen s tím, že jde o „bezprecedentní případ“.

Island má přibližně 322 tisíc obyvatel a jednu z nejnižších kriminalit na světě. Případy střelby jsou tam velmi nezvyklé. Proto už začalo vyšetřování nejnovějšího incidentu.