Británií se šíří epidemie moderního otroctví, oběťmi i Slováci

Londýn - V Británii se objevují čím dál častěji případy takzvaného moderního otroctví. Vzniká kvůli tomu návrh zákona, který by umožnil za tuto formu otroctví udělovat doživotní trest. Britská policie minulý týden osvobodila na severu Anglie sedmnáct lidí, kteří byli nuceni pracovat prakticky zadarmo a žili v nevyhovujících podmínkách. Většinou šlo o Slováky, na místě se nacházely také děti. Nedávno se objevil podobný případ v Londýně, kde postarší pár držel tři ženy desítky let jako otrokyně.

Osvobození lidé žili v Leedse ve velmi špatných podmínkách, neměli přístup k místním sociálním službám a museli každý den dlouho pracovat. Výplatu přitom často ani nedostali. Policie minulý týden uvedla, že provedla během tří dnů zátah na 25 adresách ve městě v rámci operace proti organizovanému gangu, který se údajně zaměřoval na pašování lidí, podvody se sociálními dávkami a nucenou práci.

Podle BBC policisté vysvobodili 17 lidí, včetně dětí. Těmto lidem bude nyní poskytnuta ochrana a pomoc. Dalších 33 lidí „se rozhodlo nespolupracovat a zůstat tam, kde byli“, oznámili policisté. Osm lidí bylo zadrženo.

Oběti se bojí mluvit

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová prohlásila, že nedávný případ tří žen 30 let zadržovaných v bytě v jižním Londýně je jen špičkou ledovce moderního otroctví. Podle ní je nemožné přesně stanovit rozsah moderního otroctví, protože jde o skrytý zločin a mnoho obětí má příliš velký strach, než aby o něm veřejně mluvilo (více o šokujícím případu zadržovaných žen zde).

Manželský pár držel 30 let tři otrokyně
Zdroj: ČT24

Vláda proto předloží návrh zákona o moderním otroctví, který bude tento zločin trestat doživotním vězením.

Podle říjnové zprávy organizace na ochranu lidských práv Walk Free Foundation žije po celém světě asi 30 milionů lidí v otrockých podmínkách. Asi polovina z nich je v Indii.