Smrtící dřímota: Strojvůdce newyorského vlaku zřejmě usnul

New York - Strojvůdce vlaku, který vykolejil v neděli v New Yorku, pravděpodobně těsně před nehodou usnul. Tvrdí to šéf odborového svazu strojvůdců. Vyšetřovatelé pak hovoří o „ztrátě koncentrace“. Krevní zkouška už vyloučila alkohol nebo drogy. Při neštěstí zemřeli čtyři lidé a přes šedesát se zranilo.

Vlak příměstské železnice Metro-North havaroval poblíž stanice Spuyten Duyvil v Bronxu v táhlé zatáčce, kde je podle úřadů omezení rychlosti. Mířil z města Poughkeepsie na newyorské hlavní nádraží Grand Central Station (více o nehodě čtěte zde).

Šestačtyřicetiletý strojvůdce William Rockefeller jel s vlakem rychlostí 132 kilometrů za hodinu - téměř třikrát rychleji, než je v místě nehody povoleno. Šéf odborového svazu strojvůdců Anthony Bottalico nyní oznámil, že Rockefeller při řízení na určitou dobu usnul.  „V podstatě zadříml. Prožil obdobnou věc, jakou zažíváme, když řídíme auto - mikrospánek nebo něco takového,“ konstatoval Bottalico.

Vykolejený vlak v newyorském Bronxu
Zdroj: ČT24

Strojvůdce prý popisoval, jak se probral z transu

Vyšetřovatelé pracující na případu předtím uvedli, že strojvůdce těsně před nehodou ztratil koncentraci a cítil se jako omámený. Jestli skutečně usnul, odmítli potvrdit. Podle vyšetřovatelů si plně nepamatuje, co se stalo, ale vzpomíná si, jak se probral z přechodného transu a začal před nebezpečnou zatáčkou brzdit.

Podle úvodního šetření se zdá, že nehodu nezpůsobila žádná technická závada. Federální výbor pro bezpečnost v dopravě (NTSB) nezjistil žádné chyby v brzdném systému vlaku. Brzdy totiž ve všech devíti stanicích předcházejících nehodě fungovaly bez problému, stejně jako drážní signalizace. Vyšetřovatelé ale zdůraznili, že šetření příčiny nehody potrvá týdny, možná se protáhne i na měsíce.

Vykolejený vlak poblíž Bronxu
Zdroj: ČTK/AP/Mark Lennihan

Nehoda vlaků téže společnosti Metro-North Railroad se poblíž New Yorku stala rovněž letos v květnu. Tehdy se srazily dva vlaky u Fairfieldu ve státě Connecticut - zranilo se na 70 lidí. Metro-North Railroad je jedním ze dvou největších provozovatelů osobní železniční přepravy v USA. Její linky spojují New York s jeho severními předměstími ve státech New York a Connecticut.