Kvůli podezření z krádeže méně než dolaru se Ind soudil skoro 30 let

Dillí - Celkem 29 let a 350 soudních zasedání potřeboval indický poštovní zaměstnanec, aby dosáhl spravedlnosti - tedy rozsudku, že se v roce 1984 nedopustil krádeže a podvodu v celkové hodnotě méně než jeden dolar, napsal zpravodajský server BBC News. „Byl jsem obviněn z podvodu. Byl jsem vyhozen z práce a obviněn na policii,“ popsal Mišra.

Umakant Mišra přišel o práci, když z jeho poštovního úřadu zmizelo 57 rupií a 60 paisa (18 korun a 50 haléřů). Na krátkou dobu dokonce skončil ve vězení, po jeho propuštění pak začala letitá bitva s indickými soudy.

„Byl jsem k soudu předvolán 348krát. Nejprve jsem musel prodat svůj dům v Kanpuru, poté i svá pole,“ řekl Mišra BBC. Soudní boj o spravedlnost ho uvrhl do bídy a rodina by zemřela hlady, kdyby jí nepomáhali příbuzní.

Minulý týden byl konečně po 29 letech osvobozen poté, co už obžaloba nemohla předvolat žádné další svědky. Nyní si chce vysoudit náhradu škody.

Procesy se u indických soudů často táhnou celé roky a dokonce i desetiletí. Podle oficiálních údajů u indických soudů leží více než 30 milionů případů, z nichž některé jsou až z roku 1950.