Francie je o krok blíž k zákonu, který trestá klienty prostitutek

Paříž - Francouzi ještě nestrávili sňatky homosexuálů a zemi už rozděluje další společenské téma. Francouzský parlament přijal jeden z nejpřísnějších zákonů o prostituci v Evropě. Nepostihuje přitom nevěstky - ale naopak - jejich zákazníky. Za využití sexuálních služeb jim hrozí pokuta v přepočtu víc než 40 tisíc korun. Vládnoucí socialistická strana si od zákona slibuje, že tak podaří nejstarší řemeslo vymýtit.

Francouzské Národní shromáždění dnes schválilo návrh nového zákona o prostituci, který mezi jiným zavádí pokuty pro klienty prostitutek. Pro kontroverzní zákon, který vyvolal v zemi řadu protestů, hlasovalo 268 poslanců, proti bylo 138 a 79 se zdrželo hlasování. Zákon, který zavádí pro klienty prostitutek pokutu 1 500 eur (asi 41 000 korun), musí ještě do konce června projednat Senát. Pokud vstoupí zákon v platnost, bude patřit k nejpřísnějším v Evropě.

Francouzská poslankyně Maud Olivierová:

„Je to historický den pro ženská práva. Aby si společnost uvědomila, že ženské tělo se nedá koupit ani pronajmout.“

Prostituce byla dosud ve Francii legální. Trestné bylo kuplířství, stejně jako veřejné nabízení prostituce. Podle úřadů ve Francii působí 20 až 40 tisíc prostitutek. Většinu z nich tvoří oběti organizovaného zločinu. Vládnoucí socialisti věří, že tímto způsobem výrazně omezí kuplířství a obchod s bílým masem.

Prostitutkám vadí, že se s nimi o zákoně na jejich údajnou ochranu nikdo nebavil. Před každým hlasováním na demonstracích upozorňovaly na to, že jim postihování zákazníků v ničem nepomůže. Na stranu nevěstek se postavila i skupina celebrit, která vydala takzvané prohlášení 343 hajzlů pod názvem Na šlapku mi nesahej. Podepsala se pod něj třeba Catherine Deneuve, která si ve filmu Kráska dne zahrála bohatou dámu, co se pro potěšení nabízí za peníze. 

Pozadu nezůstává ani tábor zastánců přísné normy. Francouzské feministky vyrukovaly se šokujícím klipem o studentce, která se moc dobře neučí. Školní poradkyně rodičům doporučí, aby se jejich dcera dala na dráhu prostituce. Klip má podpořit nový zákon. A vyvrátit tvrzení, že prostituce je řemeslo jako každé jiné.

Patrick Jean z organizace Žádný macho:

„Tenhle zákon mi umožní, abych řekl malému synovi, až vyroste, že může dělat, co chce, že sex je skvělá věc. Ale pokud si za něj zaplatí, tak musí vědět, že má před sebou otrokyni, nebo ženu, kterou k tomu dohnala chudoba.“