Za vaši i naši svobodu: Paříž se naposledy rozloučila s Gorbaněvskou

Paříž - Na pařížském hřbitově Pere Lachaise se dnes přátelé a příbuzní rozloučili s ruskou disidentkou, překladatelkou a básnířkou Nataljí Gorbaněvskou, která v srpnu 1968 v Moskvě odvážně protestovala proti sovětské vojenské invazi do Československa. Gorbaněvská zemřela minulý pátek ve věku 77 let.

Gorbaněvská proslula jako jedna z „osmi statečných“ sovětských disidentů, kteří na moskevském Rudém náměstí 25. srpna 1968 demonstrovali proti okupaci Československa. Sama tuto událost označovala za nejdůležitější okamžik ve svém životě. Za účast na protestní akci pykala v tehdejším Sovětském svazu mimo jiné nuceným pobytem v psychiatrické léčebně. „Bylo to naše rozhodnutí, udělali jsme to pro sebe a pro své čisté svědomí,“ řekla k protestu České televizi.

V roce 1975 emigrovala. Jak dnes poznamenalo rádio Echo Moskvy, Gorbaněvská žila 25 let daleko od své vlasti a také tam i zemřela.

Po emigraci byla zbavena sovětského občanství a měla dlouho status uprchlíka. Až v roce 2005 získala polské občanství. Při říjnové návštěvě Prahy řekla, že hodlá vést diplomovou práci vězněné člence známé punkové skupiny Pussy Riot Mariji Aljochinové. Svůj plán už nestačila uskutečnit.

Natalja Gorbaněvská na návštěvě Prahy
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Gorbaněvská, která byla autorkou desítek svazků poezie a překladatelskou z češtiny a polštiny, v říjnu navštívila Česko. Za své celoživotní zásluhy v boji za demokracii, svobodu a lidská práva zde převzala ocenění Univerzity Karlovy.

Rusové si památku Gorbaněvské připomenou v sobotu v Petrohradu na panychidě, která se podle pravoslavné tradice uskuteční devět dní po její smrti.