Obamův poradce: Jednou by mohl být prezidentem, řekla mi známá

Washington - David Axelrod se s americkým prezidentem zná dvaatřicet let. Zkušený politický stratég Obamu poznal těsně po jeho studiích na Harvardu. A již tehdy zaslechl o jeho potenciálu. „Známá, která se angažovala v politice, mi zavolala, že chce, abych se setkal s tímhle zajímavým mladým mužem. A já na to, že ho rád potkám, ale proč to po mně chce. A ona na to: 'Myslím, že by jednou mohl být prezidentem USA,'“ vzpomíná Axelrod v rozhovoru s vedoucím zahraniční redakce ČT Michalem Kubalem.

Absolvent Harvardu Obama si tehdy mohl vybrat takovou budoucnost, jakou chtěl. Místo práce v soukromém sektoru se však rozhodl pro politickou kariéru. Z muže, který začínal v nejchudších čtvrtích Chicaga, se zhruba o čtvrtstoletí později vypracoval na senátora. A nedlouho poté kandidoval na prezidentský post.

V čele Obamovy kampaně pak stanul právě Axelrod. „Kdybych si myslel, že nemůže vyhrát, neradil bych mu, aby kandidoval. Ale povaha voleb je tvořena odcházející hlavou státu, zvláště po dvou volebních obdobích. A lidé mají sklon volit protiklad, ne kopii toho, co máte. A Obama představoval největší odklon od prezidenta Bushe,“ popisuje období před prvním prezidentským kláním bývalý poradce dnešní hlavy státu.

Po Obamově zvolení, které provázely velké naděje podstatné části USA, však nastalo vystřízlivění. S příchodem ekonomické krize se volební témata odsunula do zámezí. Bylo načase udělat nepopulární kroky – za všechny například záchranu bank. Nezaměstnanost neklesala a ekonomika naopak nerostla. Mezi lidmi čím dál častěji zaznívalo, že Obama zemi nezvládá.

Axelrod však tento názor odmítá. „To je úplně opačný obraz prezidenta, se kterým jsem pracoval, a muže, kterého jsem znal. Rozhodnutí, která učinil na začátku svého vládnutí, byla politicky složitá, ohrozila jeho postavení. Na rizika spojená s prosazením reformy zdravotnictví jsem ho jasně upozorňoval. Sedm prezidentů se pokusilo prosadit národní pojištění a žádný z nich to v průběhu 65 let nezvládl,“ líčí Axelrod.

„Prezident pak řekl: 'Nač tady jsme? Abychom si pověsili žebříčky obliby na zeď a měli z nich radost, anebo tu oblibu použijeme, vložíme ji do hry, abychom zlepšili životy Američanů?'“ popisuje Obamovo uvažování politický stratég.

Rozhovor s bývalým Obamovým poradcem Davidem Axelrodem (zdroj: ČT24)

První čtyři roky tedy zastihly Obamu v očích veřejnosti v pozici osamoceného muže, který má problémy prosadit své návrhy. Nedůvěra a deziluze se mohly sečíst před rokem v prezidentské volbě, kdy proti hlavě státu stál republikánský kandidát Mitt Romney.

Axelrod však o Obamově znovuzvolení neměl pochyby. „Ani jednou. Měl jsem k tomu spoustu důvodů. Byl jsem přesvědčený, že republikáni se dostali příliš doprava a znepřátelili si velké skupiny voličů, rostoucí skupiny – Hispánce, Asiaty, Afroameričany a ženy. A my jsme nakonec u všech těchto skupin zvítězili s velkým náskokem. Stejně tak jsme získali i středové voliče. Romney je sice milý člověk, ale byl špatným kandidátem ve špatné době. Prezident byl výjimečným kandidátem a měli jsme technologický náskok, který byl velmi cenný v některých vyrovnaných státech,“ analyzuje příčiny úspěchu bývalý prezidentův poradce.

Obamu čekají v Bílém domě ještě tři roky, Axelrod však u nich již nebude. Odchází do politického důchodu a, jak sám říká, dosáhl všeho, co v politice mohl. Nyní se soustředí na jiný úkol. „Rozhodl jsem se učit mladé lidi, aby se aktivně podíleli na politických procesech, protože to vidím jako klíčové pro naši budoucnost,“ říká.

Vydáno pod