EU zakázala nepálským aeroliniím lety do Evropy. I když sem stejně nelétaly

Brusel - Evropská komise zakázala provoz všech nepálských aerolinií na evropském nebi. Zapsala je do seznamu leteckých dopravců zakázaných z bezpečnostních důvodů. Mluvčí eurokomisaře pro dopravu Helen Krearnsová při představení rozšířeného seznamu připustila, že stejně žádné nepálské aerolinie do Evropy nelétají.

Pro evropské cestující tak dnešní krok komise znamená především upozornění, že letecké společnosti z Nepálu nesplňují evropské bezpečnostní standardy. „Pokud si jako občan EU objednáte let s nepálským dopravcem, budete upozorněn, že tyto aerolinie jsou na seznamu,“ uvedla mluvčí. Cestující, kteří nyní mají takové letenky koupené, mají podle ní právo na náhradu nákladů, pokud se rozhodnou vybrat si jinou společnost.

Kearnsová poznamenala, že obavy EU o bezpečnostní způsobilost nepálských leteckých firem se táhnou už od roku 2009, a připomněla několik smrtelných nehod z posledních let. Evropská komise nyní společně s Evropskou agenturou pro bezpečnost letectví připraví pro Nepál projekt na podporu bezpečnosti jeho letecké dopravy.

V novém seznamu je i přes určitý pokrok zachován zákaz letů do EU pro společnosti z Libye. V tomto případě se jedná o dobrovolné opatření, které je uplatňováno po konzultaci s leteckými úřady v zemi od tamní revoluce.

Na aktuální černé listině EU je celkem 297 leteckých společností, které mají do vzdušného prostoru unie zakázaný vstup. Dalších deset má přísná provozní omezení. Zcela zakázány jsou lety firem registrovaných v zemích, jako je Afghánistán, Libérie, Súdán a podobně. S výjimkami mají zákaz společnosti z Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Indonésie či Filipín.