Orbán je spokojen: Přibylo mu půl milionu Maďarů

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán uvítal, že už půl milionu Maďarů žijících v zahraničí získalo maďarské občanství v rámci kontroverzního programu, který budí kritiku sousedních států i maďarské opozice. Ta vidí v udělování občanství prostředek, jakým si nynější vláda může zvýšit vyhlídky na udržení se u moci i po dalších volbách. Orbánova strana má ale podle průzkumů takový náskok, že hlasování nových Maďarů nebude pro výsledek rozhodující.

„Maďaři, které bouře 20. století rozvály po světě, jsou všichni členy našeho národa,“ prohlásil Orbán během slavnostní ceremonie v parlamentu.

Zákon z předloňského roku umožňuje požádat si o maďarský pas komukoliv, kdo doloží přímé maďarské předky a alespoň základní znalost maďarštiny. Noví maďarští občané pocházejí hlavně ze Sedmihradska, což je region Rumunska, kde žije asi 1,2 milionu etnických Maďarů, a také ze Slovenska a Srbska.

Kritici zákona nicméně soudí, že Maďaři žijící mimo Maďarsko by neměli mít právo volit. V Orbánově počínání tak vidí manévr k rozšíření voličstva o půl milionu naturalizovaných občanů, kteří by ve volbách v dubnu příštího roku mohli vyjádřit svou vděčnost vládě.