Nejuctívanější muž planety: Král Ráma IX. slaví narozeniny

Bangkok - Jeho jméno znamená „síla země a nesrovnatelná moc“ a jeho slovo zastavuje násilí. Thajský král Pchúmipchon Adunjadét má dnes narozeniny a celá země slaví s ním. Jen kvůli jeho přání po dvou týdnech protivládních protestů demonstranti dočasně složili zbraně. Šestaosmdesátiletý panovník, známý také jako Ráma IX., je nejdéle sloužícím monarchou na světě - vládne už 67 let a 179 dní. Thajci svého krále milují a bezvýhradně uctívají. Za jeho urážku vás pošlou až na 15 let do vězení.

Tam, kde ještě před pár dny létaly dělobuchy, dnes propukl ohňostroj oslav. Stačilo k tomu jediné - narozeninové přání thajského krále. „Všichni Thajci by si v tuto chvíli měli hodně věcí uvědomit a plnit své povinnosti. V zájmu veřejnosti, stability, bezpečnosti naší země,“ řekl král ve svém dnešním proslovu. Oslavy, jichž se účastní celý národ, jsou také jednou z mála příležitostí, kdy mohou Thajci svého panovníka vidět. „Jsem velmi šťastná, že se můžu oslav účastnit. Miluju našeho krále,“ říká jedna z oslavujících Jeam Ponvai.

Thajský král je na společenském žebříčku úplně nejvýš. Do řízení země nezasahuje, v rozbouřených politických vodách ale vždycky působil jako symbol klidu, míru a ctnosti. „Nechci, aby byli lidé rozdělení. Dnes bychom měli být všichni jednotní. To by našeho krále velmi potěšilo,“ přeje si další z účastnic narozeninových oslav Orasri Mongam.

Král Ráma IX. slaví 86. narozeniny (zdroj: ČT24)

Kromě upřímné úcty 65 milionů Thajců chrání královskou autoritu také zákon. V zemi můžete kritizovat cokoli od kultury po vládu, jen ne krále a jeho rodinu. Za to můžete skončit až na 15 let ve vězení.

Pchúmipchon Adunjadét nebo také Ráma IX. se narodil 5. prosince 1927 v Cambridge v americkém státě Massachusetts, kde jeho otec studoval medicínu. Později se s rodinou přestěhoval do Švýcarska, kde také vystudoval práva a politické vědy. Na thajský trůn nastoupil v roce 1946 poté, co byl za záhadných okolností zavražděn jeho starší bratr, král Ananda Mahidol. Pchúmipchon Adunjadét je nejdéle vládnoucím monarchou současného světa a zároveň nejdéle vládnoucím panovníkem v thajské historii. Je také autorem thajské hymny.

Thajské příměří je ale dočasné, hned zítra začnou nepokoje nanovo. Tisíce protestujících chtějí odchod vlády i premiérky Jinglak Šinavátové. Podle nich zemi na dálku řídí její bratr, bývalý premiér, jenž je od roku 2006 v exilu. Šéfku kabinetu dnes na královských oslavách vypískali.

Vydáno pod