Malí Nizozemci možná přijdou o dárky - kvůli barvě pleti Černého Petra

Utrecht - Mikuláš dnes nechodil jen k českým dětem. I Nizozemci drží podobnou tradici. V ní přichází Sinterklaas – obdoba našeho vousatého světce. Jeho pomocníky ale nejsou čert a anděl, nýbrž Černý Petr.  Kontroverzní figura, o kterou se už několik měsíců přou OSN, nizozemská pravice, vláda i aktivisté.

Nizozemský Mikuláš připlouvá údajně až ze Španělska. Se svými černými pomocníky rozdává dětem dárky a sladkosti. Část dospělých ale protestuje. Ne proti trestům - místo pekla čeká nizozemská zlobidla jen sběr španělských pomerančů. Problémem je Černý Petr – tedy barva jeho kůže. „Je to diskuze, která se objevuje často. Letos je ale hodně silná,“ přisvědčuje organizátor oslav v Utrechtu Luc Dietz.

Zapojila se do ní i OSN. Komise pro lidská práva upozornila, že mikulášská tradice dělá z potomků Afričanů občany druhé kategorie. „Komisi udivuje, proč Nizozemci nechápou, že je to krok zpět k otrokářství a že by to v 21. století mělo přestat,“ tvrdí Verene Shepherdová z OSN.

Protesty proti Černému Petrovi
Zdroj: ČT24

Z nizozemské krajní pravice přišla okamžitě odpověď - oslavy a tradice jsou cennější než členství v OSN.

„Navrhují mi, ať používám červenou nebo oranžovou barvu,“ říká jeden z Černých Petrů. Podle černošské obyvatelky Utrechtu ale ani přebarvení tváře Černého Petra nezakryje diskriminaci: „I se zelenou barvou to bude dál Černý Petr. To není řešení. Měli by ho zakázat. A tečka.“

Etnograf Jan Pohůnek:

„Z pozice etnografie vnímáme každý takový jev podstatně složitěji - má nějakou tradici, historii, symbolický význam. Význam, který tomu přikládáme, mohl být jiný v historii, před dvaceti lety, a může být jiný dneska. Leckdy záleží spíš na tom, co si z té postavy udělá současná společnost, i když ta postava může mít kořeny všelijaké.“

Černé Petry po celé Evropě, hlásá nigerijský komik

Mikulášův pomocník rozdělil Nizozemsko na dva tábory. Stoupenci bojují i na internetu. V 17milionové zemi se k nim přidal každý osmý. Debata o diskriminaci se naštěstí neobešla bez humoru. Proč rušit Černého Petra, když nabízí barevným občanům velké výhody? „Rád dělám Černého Petra. Připlujeme do Holandska na lodi. Bál jsem se, že nedostanu vízum. Ale žádná policie, žádné bezpečnostní kontroly, žádná celnice. Jako Černého Petra vás všude vítají. Každý chce být vaším přítelem. Jsem pro Černého Petra po celé Evropě,“ hlásá ve svém videu komik Ikenna Azuke.

Je skoro 200 let stará tradice rasistická? Nebo je Černý Petr opravdu jen špinavý od sazí z komínů? Na konečný verdikt OSN se ještě čeká. Referendum nizozemských dětí by asi „případ Černý Petr“ uzavřelo mnohem rychleji.

Horizont ČT24: Konec Černého Petra? (zdroj: ČT24)