Ukrajinská opozice je ochotna jednat s vládou. Má ale podmínku

Kyjev – Situace na Ukrajině se mírně ztišila; předák opoziční strany Svoboda Oleh Ťahnybok dnes vyjádřil ochotu k vyjednávání s vládou, ovšem pouze pod podmínkou, že budou potrestáni policisté, kteří minulou sobotu zbili demonstranty na kyjevském náměstí Nezávislosti. Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková potom po 12 dnech přerušila hladovku, kterou držela na podporu demonstrantů.

„Opozice je ochotna usednout k jednáním o změně situace ve státě, o východisku z politické krize,“ řekl předák nacionalistické strany Svoboda Ťahnybok. Současně podle agentury Unian zdůraznil, že jednání budou možná jedině v případě potrestání viníků násilného zásahu proti účastníkům pokojné demonstrace. „Jestli se vláda nevzpamatuje, pak protesty budou pokračovat. Ujišťuji, že lidi jsou už připraveni v případě nezbytí oslavit Nový rok i Vánoce na náměstí Nezávislosti,“ pohrozil.

O uplynulé neděli proti policejnímu zákroku v Kyjevě demonstrovalo přes 100 000 lidí, podle odhadu agentury Reuters dokonce 350 000 demonstrantů. Policie se však hájí, že její zásah vyvolali „provokatéři“, podobně jako o den později násilné potyčky před prezidentskou kanceláří. Demonstrace v Kyjevě původně vypukly poté, co ukrajinské vedení náhle změnilo názor a odmítlo podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii.

Tymošenková už nehladoví

Na podporu protestujících držela hladovku i vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková. Po dvanácti dnech s ní dnes skončila. „Přestala hladovět na žádost náměstí,“ citovala agentura Interfax její dceru Jevgeniji Tymošenkovou. Právě na kyjevském náměstí Nezávislosti, takzvaném Majdanu, probíhaly v uplynulých dnech ty největší opoziční protesty. 

Tymošenková, neúspěšná Janukovyčova soupeřka v prezidentských volbách v roce 2010, byla předloni uvězněna za údajné překročení pravomocí. Janukovyč se tak zbavil hlavní soupeřky na domácí scéně před dalšími volbami, které se mají konat v roce 2015.