Mexičané chtěli ukrást kamion, skončili s ozářením v nemocnici

Mexiko - Šest Mexičanů muselo být odvezeno do nemocnice ve městě Pachuca kvůli možnému ozáření z ukradeného nákladu. V pondělí totiž přepadli kamion s radioaktivním kobaltem. Když zjistili, co je uvnitř, nechali ho na místě. Náklad pak objevil další muž, který ho chtěl prodat do sběrny odpadu. Policie teď prošetřuje, kdo další se mohl do styku se škodlivou látkou dostat. Podle BBC už byli muži propuštěni z nemocnice, hned ale skončili v rukou policie.

Podle agentur jevili dva zadržení Mexičané příznaky ozáření – motala se jim hlava a zvraceli. Ministr zdravotnictví státu Hidalgo Pedro Luis Noble ale tvrdí, že nikdo z hospitalizovaných nebyl ve vážném stavu. Zvracení jako příznak ozáření podle něj postihlo jen jednoho z nich. „Testy u žádného z nich zatím neukazují známky otravy radiací,“ uvedl.

Smrtelné následky během pár minut

Zloději v pondělí ukradli poblíž Pachucy kamion převážející zdraví nebezpečný kobalt 60, který se předtím používal při ozařování nádorů. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) uvedla, že intenzita záření činí tuto látku „extrémně nebezpečnou pro člověka“ a může mít smrtelné následky pro lidi, kteří jsou s ní v bezprostředním styku několik minut až hodinu.

Mexická policie
Zdroj: Marco Ugarte/ČTK/AP

Když zloději radioaktivní náklad zbavili ochranného obalu a zjistili, o jakou látku jde, zanechali ji i s kamionem zhruba 40 kilometrů od místa krádeže. Zloději podle policie zřejmě zamýšleli ukrást pouze kamion, což je v Mexiku relativně běžný zločin.

Podle listu El Universal objevil opuštěný náklad osmačtyřicetiletý muž, který jej chtěl prodat do sběrny kovů. Když ho s pomocí rodinných příslušníků dovezl ke svému několik set metrů vzdálenému domu, dozvěděla se o tom ale policie a náklad zajistila. Rodinu a zhruba dvě desítky policistů, kteří přišli s látkou do styku, pak vyšetřili lékaři v nemocnici ležící poblíž místa nálezu materiálu.


Zvětšit mapu

Vydáno pod