Tvrdé tresty vyvolaly šok. Skupina Egypťanek se nakonec žaláři vyhne

Káhira – Celkem 21 žen a dívek bylo v říjnu zatčeno za protesty proti svržení egyptského prezidenta Muhammada Mursího. A soud jim nedávno stanovil tvrdé tresty, které vyvolaly pobouření v zahraničí i v Egyptě. Podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch šlo o „očividně politický“ proces, který neposkytl obžalovaným dostatečné právo se hájit. Odvolací soud nakonec trest zmírnil na pouhou podmínku.

Čtrnáct islamistických žen, které byly v Egyptě minulý týden odsouzeny k jednácti letům vězení za účast na demonstraci na podporu svrženého prezidenta, bude propuštěno. Na svobodu se dostane rovněž sedm nezletilých dívek, které byly odsouzeny k pobytu ve výchovném ústavu.

Obhájce žen bude požadovat zrušení trestu

Odvolací soud v Alexandrii v případě čtrnácti žen změnil trest na rok vězení podmíněně. Soud pro nezletilé pak změnil trest sedmi dívek na tři měsíce pobytu ve výchovném ústavu podmíněně. Po vyřízení formalit by všech 21 žen mělo být propuštěno. Jejich obhájce přitom uvedl, že se odvolá k nejvyššímu soudu, aby byly tresty zrušeny úplně.

Členky Muslimského bratrstva v soudní síni v Alexandrii
Zdroj: ČTK/AP/Amira Mortada

Podle egyptských médií egyptské soudy osvobodily také 155 stoupenců Mursího Muslimského bratrstva, kteří byli zatčeni při protestech na egyptský státní svátek 6. října.

Od Mursího svržení nové egyptské vedení podporované armádou prohlašuje, že „vede válku proti terorismu“. Po krvavém vyklizení dvou táborů Mursího stoupenců v Káhiře, které podle oficiální bilance stálo v polovině srpna 600 lidských životů, spustila nová vláda tvrdou kampaň proti členům a stoupencům Muslimského bratrstva. Téměř celé vedení bratrstva, včetně Mursího, bylo zatčeno (více o zákazu Muslimského bratrstva zde).

Nová ústava na obzoru, Bratrstvo ji odmítá

Egyptská rada padesáti nedávno odsouhlasila návrh nové ústavy. Jestli začne platit, rozhodne referendum, které by se mělo uskutečnit do konce měsíce. Dokument zakazuje náboženské strany a ruší horní komoru parlamentu. Volby do dolní sněmovny pak musí být do půl roku od schválení návrhu.

Muslimské bratrstvo vzápětí nový návrh egyptské ústavy odmítlo. Islamisté prohlásili, že „pučisté“ zneužívají své moci a snaží se překroutit jedinou pravou ústavu – tedy tu, která byla přijata v loňském roce za vlády svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Bratrstvo následně vyzvalo k bojkotu referenda (více o nové ústavě zde).