Poprvé v historii: Írán pustil jaderné experty do Aráku

Washongton/Teherán - Americký prezident Barack Obama varoval Írán před nedodržením listopadového ujednání ze Ženevy. Šéf Bílého domu to řekl na začátku fóra o vztazích mezi Spojenými státy a Izraelem. Teherán se v dohodě zavázal omezit svůj jaderný program. Experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) už zkontrolovali reaktor v Aráku. Šlo o první inspekci tohoto jaderného zařízení, kterou íránské úřady zahraničním odborníkům umožnily.

Arák se nachází zhruba 240 kilometrů jihozápadně od Teheránu. Zdejší jaderné zařízení bylo zahraničním expertům nepřístupné téměř dva roky. Nachází se v něm továrna na výrobu těžké vody i těžkovodní jaderný reaktor, který chce Írán uvést do provozu koncem příštího roku. Právě tento reaktor vyvolává obavy velmocí, neboť Íránu poskytne možnost získávat plutonium, které lze po zpracování využít k výrobě nukleárních zbraní.

Odborníci MAAE inspekci zahájili dopoledne a trvala celý den. Inspektoři vedle Aráku navštívili i uranový důlní komplex v Gačínu na jihu země. O misi ale chtějí hovořit až po návratu do Vídně. Jednat se bude v týdnu také o dalších kontrolách.

Dnešní návštěva Aráku je součástí realizace dohody uzavřené mezi MAAE a Íránem 11. listopadu. Teherán se na jejím základě zavázal umožnit v příštích třech měsících inspekce ve svých jaderných zařízeních, aby přesvědčil svět o výlučně mírovém charakteru svého jaderného programu.

Íránská jaderná elektrárna
Zdroj: ČTK/AP/Ebrahim Norouzi

Írán se 24. listopadu domluvil se šesti světovými mocnostmi na omezení svého jaderného programu. Historická dohoda z Ženevy nastavuje půlroční přechodné období, během něhož se zmírní některé sankce proti Teheránu. Ten má na oplátku obohacovat uran jen na 5 procent místo současných dvaceti. Země se zároveň musí zbavit svých zásob uranu. Izrael ale označil dohodu za „špatnou“ a přirovnal ji k mnichovské dohodě (o dohodě z Ženevy čtěte víc zde).

Dohoda z Ženevy je ovšem jen předběžným ujednáním. Bude-li dodržována, počítá se s uzavřením té konečné. Před porušováním ujednaných bodů ze strany Íránu už varoval americký prezident. „Pokud se během příštích šesti měsíců ukáže, že Írán se ženevskému ujednání nepodřizuje, můžeme sankce vrátit do původní šíře nebo je ještě zpřísnit. Pořád tvrdím jediné: chci znemožnit, aby Írán měl jadernou zbraň. A taky tvrdím, že nejlepším způsobem, jak to udělat, je diplomatické jednání,“ podotkl Obama.